Gå til innhold

I A Olsen


Anbefalte innlegg


8 minutter siden, Offside skrev:

Har Stabæk noen spillefilosofi som gjennomsyrer hele akademiet og klubben nå, eller er det yesterdays news, et tilbakelagt kapittel?

Se min post med redegjørelse fra Akademi-trener Wilsgård i Akademi-tråden tidligere ikveld.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


21 minutter siden, Chr. skrev:

Se min post med redegjørelse fra Akademi-trener Wilsgård i Akademi-tråden tidligere ikveld.

Herlig ... takk, klargjørende, skjønner jeg var upresis med begrepet Stabækfilosofi, gjerne mer fruktbart å snakke om Stabækmodellen? Lever den ennå? Har Ordinas fokus blitt adaptert f.eks.? Fra en tidligere VG+ artikkel om Stabæks talentsatsing;

 Barcelona-posession, gutter! Ved Nadderudhallen står André Wilsgård og roper ut sine instrukser til Stabæk-spillerne, født i 2002. Alle vet hva de skal gjøre, alle 18 utfører jobben profesjonelt – som de har vært lært opp til, mange helt siden de var syv år gamle.

For dette er Stabæk-modellen, den klubben staket ut da de skjønte at de måtte tilbake til Nadderud fra Telenor Arena i 2012. Det er denne modellen som har gitt klubben status blant unge spillere i Oslo og Akershus, og som blant annet har ført til at Stabæks sportssjef Inge André Olsen har uttalt:

«Lykkes vi ikke med å få A-lagsspillere fra årgangene 2001 og 2002, så har vi bommet voldsomt på opplegget vårt.»

– Det var i 2011, da vi måtte ut av Telenor Arena og tilbake til utdaterte Nadderud, vi spurte oss selv: «Hva skal vi måles på nå?» Det vi gjorde, var å sette opp en femårsplan, fra 2013-17, lage et akademi og investere i fremtiden, forteller Inge André Olsen, som selv var med å rykke ned i 2004, opp i 2005 og som har vært Stabæks sportssjef siden 2010.

MÅLSETTINGEN

De ambisiøse målene ble skrevet ned (oppnådd/ikke oppnådd)

* 50 % av spillerne skal være egenutviklet. (Oppnådd, 58 % i 2017)

* Vi skal rykke opp igjen i Eliteserien i 2013. (Oppnådd).

* Vi skal bli i Eliteserien i 2014 (Oppnådd).

* Vi skal på øvre halvdel i Eliteserien i 2015 (Oppnådd).

* Vi skal topp fire i Eliteserien i 2016 (Ikke oppnådd)

* Vi skal til gruppespill i Europa League 2017 (Ikke oppnådd).

* Vi skal nå cupfinalen (Ikke oppnådd, semifinale 2014 og 2015).

* Vi skal selge fem spillere til store, internasjonale klubber (Oppnådd)

MEN MINST LIKE INTERESSANT VAR FØLGENDE MÅL:

* 10 juniorspillere under 20 år på landslag (Oppnådd, hadde 18).

* 1–2 juniorspillere flyttet opp til A-laget hvert år (Oppnådd).

ORDINAS BLE HENTET

I 2013, da handlingsplanen ble satt ut i livet, hentet Stabæk Toni Ordinas fra det spanske fotballforbundet. Noe av det Ordinas ble hentet for, var å koordinere øvelser, en måte å spille fotball på, gjennomgående i hele systemet, fra spillerne var svært unge.

– Det jeg er mest opptatt av hos unge spillere er farten – med ball, hvordan de beveger seg fremover. Men det går også på den mentale farten, hvordan du bruker hodet ditt. I tillegg kommer personligheten, om han tar ansvar. Og til slutt: Hvilken rolle spilleren passer inn i, forteller Ordinas.

I dag er spanjolen ansvarlig for Stabæks A-lag, noe som selvsagt er en fordel for akademiet. For Ordinas vet, bedre enn de fleste, hvor viktige unge spillere er for klubben. I tillegg sier han at han overhodet ikke er redd for å bruke de han føler seg sikker på at er god nok.

– Vi må kaste dem i vannet. De som håndterer press, de klarer dette. Som med Hugo Vetlesen, jeg var 100 prosent sikker på at han var klar. I tillegg tror jeg spillere som har vært i klubben lenge, har større muligheter til å lykkes. De har også et forhold til Stabæk, de har fått tillit over tid, og nå kan de vise oss at vi har gjort det rette. Hardt arbeid og lojalitet, sier Toni Ordinas.

Stabæks 2002-årgang er den første der det har vært satset seriøst på strukturert arbeid med spillere siden de var syv år. Det er den gjengen André Wilsgård, som trente Mikkel Diskerud og Thomas Rogne som 16-åringer, nå trener. Wilsgård forklarer hvordan Stabæk-akademiet jobber, helt konkret:

– De aller yngste, 7–8 år: Der er det viktigst å få trening til å bli en vane, jobbe med konsentrasjon og fokus.

– I alderen 8–11 år jobber vi mye med en mot en, begge veier. Det er viktig å orientere seg på banen, og spillerne «tvinges» nærmest til dette. Det jobbes også med det fysiske, fotrapphet og retningsforandring, for eksempel.

– Fra 11–15 år handler mye om spilestil, lære lagspill, hvordan Stabæk skal fremstå. Det blir viktigere å utvikle rollespillere.

-16-19 år – da kommer individet mer i fokus. Og rolle-delen utvikles ytterligere.

Det snakkes om å ha en plan for 7-9-åringer.

– Men det er viktig å vite at spillerne 7–11 år ikke er medlemmer av Stabæk. De kan trene her, men også være i sin egen klubb når de vil. For oss er det et tilbud, et tilbud til de som vil se om det kan hjelpe med gode trenere for å bli gode spillere, sier Inge André Olsen.

Det er mange regler i Stabæk. Skolen, for eksempel, er viktig. Og flere ganger har klubben sagt nei til at spillere skal trene med A-lag – fordi de henger etter med skolearbeidet.

 

– Vi tar de vekk fra A-laget hvis de sliter på skolen. Vi vet også at det lønner seg å være smart, det overføres raskt til banen, sier Inge André Olsen.

En som ikke slet på skolen, men som ikke fikk kontrakt med A-laget i 2013, var Jeppe Moe. Så det finnes flere veier til målet. Moe reiste til USA og spilte college-fotball. Så kom han hjem igjen, hadde utviklet seg masse, og i dag har han kontrakt med Stabæk – og er en av de mest spennende venstrebackene i Eliteserien.

På treningsfeltet ved Nadderudhallen roper André Wilsgård fortsatt ut sine instrukser til 14- og 15-åringene. Det Stabæk driver med, det høres og synes godt i det norske fotball-landskapet. Og kanskje får Inge André Olsen rett: Det kommer en drøss med A-lagsspillere fra 2001- og 2002-årgangen til Stabæk – etter 2000-spilleren Hugo Vetlesen.

Den første kan fort bli en 2002-midtstopper: Nicolas Pignatel.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


5 minutter siden, ingo skrev:

 

Selvsagt har vi en tydelig filosofi som skal gjennomsyre alt vi gjør. Den ideologiske plattformen i Stabæk  har forøvrig Sarpsborg 08 fått presentert av oss flere ganger - først da de lå i tredjedivisjon, sist i fjor. 

Viktigst for oss er å bygge en robust og tydelig KULTUR, basert på en Visjon om  være "Annerledesklubben som begeistrer". Dette har vi levd etter siden 1990, og jeg mener det sitter i veggene våre. 

Dernest skal vi ha fokus på å UTVIKLE spillere selv (i samarbeid med NTG/NTGU) gjennom Norges beste akademi - som jeg vil tro vi allerede er - med ganske god margin til og med. Der vi på 90- og 00-tallet måtte basere mye på kjøp og henting av etablerte spillere fra andre (vi hadde jo knapt juniorlag i 1995), ønsker vi nå å forme spillere som i holdninger og ferdigheter kan bli toppspillere i egen klubb og selges videre når tiden og prisen er riktig.

Vi skal være en av lokalsamfunnets viktigste VERDISKAPERE. Vi skal være møteplassen for fotballinteresserte fra Asker til Ullevaal stadion. Vi skal prioritere både herre- og kvinnefotball og er fremdeles den eneste klubben som har tatt gull i både serie og cup for begge kjønn. Vi skal bidra til dem som er vanskeligere stilt enn oss, gjennom Gatelaget og samarbeidet med VIVIL. Vi sysselsetter med stort og smått nærmere 100 personer som betaler skatt, og har flere hundre frivillige. Stabæk har vært årsaken til etableringen av flere av landets mest anerkjente kommunikasjonsbedrifter som i dag har nærmere tusen ansatte. I tillegg har vi Onkel Blaa som ikke hadde eksistert uten oss. 

Vi har en tydelig BLÅ TRÅD gjennom hele klubben når det gjelder spillestil. Denne er utviklet av klubb og akademi for beskriver presist hvordan vi skal trene i alle årganger, med økt fokus nå på å dyrke individuelle ferdigheter og typer som kan bli elitespillere. 

Vi samarbeider tett med Bærum Kommune om den nye ARENAEN som vil bety et varig kvantesprang for oss på alle måter- i tilhørighet, publikum, inntekter og aktivitet. 

Fem punkter - fem fokusområder - fem strategiske grep. Om HB la en defensiv spilleplan da vi ledet 1-0 hjemme mot Aalesund (som forøvrig viste seg å være svært klokt) er dette ikke noe som rokker ved våre prinsipper, selvfølgelig. Da vi rykket ned i 2004 gikk vi opp igjen i 2005 ved å forsterke kulturen, ikke endre den. Da vi ble kastet ut av TA, rykket ned og skulle dømmes til evig pine i 2011/2012, var det Kulturen som bar. Da vi måtte berge plassen på overtid både i 2016 og 2018, var det Kulturen som hjalp oss igjennom. Vi skaper store verdier, både økonomisk og på andre måter.

Nå kommer det tre herlige sesonger på vei mot Nye Nadderud. Jeg tror vi er på øvre halvdel i 2019 og flytter inn på nye arena som et Europaligelag. Sann mine ord. Tiden er inne for nye høye mål. Å gå fra 14. til 4. plass (og så medalje) i Eliteserien, er en peanøtt ift å gå fra 5. divisjon til Norgesmesterskap. Når alle drar lasset sammen, klarer vi dette. Hvem skulle ellers klare det?

Når man valgte å sparke Ordinas for Berg gjorde man det i tråd med visjonen «Annerledesklubben som begeistrer»?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


1 minutt siden, testapen skrev:

Noen ganger må man skifte sti for å holde kursen. 

Godt mulig det. Men kan man da hevde at man fortsetter med en tydelig filosofi? Utelukker ikke det ... men tør hevde Styret og Klubben har en pedagogisk utfordring med å tydeliggjøre hvorfor Berg er den rette treneren for Annerledesklubben, Barcelonawannabe Stabæk. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Et forferdelig bidrag fra meg å bare slenge ut en floskel, men som du selv sier har ikke Styret og Klubben gjort jobben med å selge inn Berg til de som er interessert.

Kanskje ikke så lett å skape engasjement rundt en person som fremstår så lite engasjerende foran kamera eller intervjusituasjoner? Berg er vaksinert mot å ytre noe som kan bli en overskrift.. Heldigvis er det reslutatene som betyr noe til slutt. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Det har for min del ganske mye å si hvordan resultatene oppnås også.  Skal ikke avskrive HB, men jeg kjenner det tærer litt på motivasjonen med den sjarmklumpen som trener.  

Med de resultatene Stabæk har levert de siste årene så kjenner jeg at det kreves noe mer for å motivere.  Enn så lenge så er det "local lads" som sørger for at at jeg også sitter på min faste plass i 2019.  Men for all del, det gjør ingen ting med gode resultater også.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


En ting er hva man sier, noe annet er hva man gjør...

Det er vanskelig å ha en blaa tråd når man bytter hovedtrener med halvannet års mellomrom, særlig når man ansetter trenere med vidt forskjellige fotballfilosofier.

Samme med spillerstallen. Men den saken føler jeg er i ferd med å bli utdebattert.

Jeg tror ikke bedre dager kommer av seg selv, men at det krever en korreksjon i måten vi jobber på.

2 nedrykks kvalikker på 3 år, dreper egentlig effektivt alle  argument for å fortsette slik vi har gjort de siste sesongene.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


6 timer siden, testapen skrev:

Heldigvis er det reslutatene som betyr noe til slutt. 

Så sant ... vi så døden i hvitøyet, men heldigvis var det marginene og @ringos berømte bananskall som reddet oss til slutt ... hadde ikke Gueye bomma alene med Sandberg rett før ballen sklir av hodet hans så hadde det fort sett mye mørkere ut.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


6 timer siden, @ringo skrev:

2 nedrykks kvalikker på 3 år, dreper egentlig effektivt alle  argument for å fortsette slik vi har gjort de siste sesongene.

 

Jeg er med å at vi må forbedre oss, men hvis vi snur på dette:

Da vi ble kastet ut av TA i 2011, rykket ned med 15 poengs margin i 2012, og deretter at vi i over ett år ble dømt i media og mistet så godt som alle sponsorene...

 

Hvem hadde da trodd vi skulle rykke rett opp igjen, og deretter forbli oppe i minst seks strake sesonger?

 

Strengt tatt er ikke de samlede prestasjonene de siste årene så skandaløst elendige likevel. Vi har tross alt ikke RBKs, Branns ,Moldes eller VIFs ressurser. Ikke Godsets, Haugesunds, Tromsøs eller Starts eller noen annens heller, for den saks skyld.

 

Det aller mest kritiske nå, er nok at vi altfor ofte bytter trener, og kanskje også har begynt med å bytte spillestil? Hva da med akademiet?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


12 minutter siden, odd skrev:

Å snakke om at vi var heldige med marginene FOR OSS mot Aalesund tilsier ganske mange timer på Blaa før kampstart... I første kampen hadde vi to i stanga (hvorav den ene senere er 10 cm fra tåa til Boli, så treff 1 mm den ene eller andre veien på stanga ville enten sendt ballen i mål eller i beina på Boli). I Ålesund går vi glipp av en klar straffe, mulig en straffe nummer to (Demidov). Hvor mye skaper egentlig Aalesund på to kamper?

Når selv Bohinen står på TV og resignert innser at vi var et par knepp bedre i alt, så sier det sitt.

Aalesund skaper praktisk talt ingenting i første kamp, noe mer enn oss i andre kamp uten at det blir noe stormløp, selv når de trengte to mål. Vil veldig gjerne ha en utskrift av Lars Bohinens tankegang etter utligningsmålet, for jeg var faktisk ganske forbauset over hvor rolig det gikk for seg.

Jeg er sjeleglad for at vi møtte Aalesund og ikke et av de mindre lagene som ville gått ut med null å tape, og muligheten til å stå for en større sensasjon enn Ranheim i fjor som motivasjon. Aalesund rakk nok å begynne å tenke at de er et naturlig eliteserielag i løpet av tiåret de var oppe. Farlig å begynne å tenke sånn.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


5 minutter siden, odd skrev:

Når selv Bohinen står på TV og resignert innser at vi var et par knepp bedre i alt, så sier det sitt.

Det var voksent sagt, og det var sant, og det gjorde det sikkert greiere å svelge skuffelsen, som han og klubben legitimt kjenner på når de tross alt var så nærme som de var. Oppgjøret var åpent og levde fram til selvmålet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


1 time siden, ingo skrev:

Laget som slo Aalesund er "annerledes" i kraft av at det er eliteseriens yngste mannskap og at syv egenutviklede spillere var på banen da vi fikk 1-1 på Color Line (Jeppe, Hancke, Daniel, Børkeeiet, Ola, Hugo og Boli)

Mhm,

Samtidig er det årsaken til at vi må spille kvalikk i første omgang...

Men det kan bli bra i årene som kommer likevel, om vi kan få på plass litt rutine rundt disse talentene.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


7 timer siden, ingo skrev:

 

Ja, jeg vil mene at det vakte en viss begeistring at vi berget plassen. Henning fikk én oppgave overordnet alle andre denne høstsesongen, nemlig å sikre ny kontrakt i Eliteserien - slik Toni fikk det i 2016. Begge klarte det med minst mulige margin. Laget som slo Aalesund er "annerledes" i kraft av at det er eliteseriens yngste mannskap og at syv egenutviklede spillere var på banen da vi fikk 1-1 på Color Line (Jeppe, Hancke, Daniel, Børkeeiet, Ola, Hugo og Boli). Vi skal ikke spille "annerledes" i form av å ta maksimal risiko i alle kamper og situasjoner, men ved å være vanskelige å bryte ned, gode til å ta vare på ballen og kjappe til å vende spillet. Vi får det ikke alltid til, men borteseieren  med 3-0 mot Odd - som viste seg å bli helt avgjørende - var helt i nærheten av perfekt annerledesfotball. Gi trenere og tropp en god vinter sammen nå, med Kassi, Mauritz, Valencic,  Gyasi og et par nye til på plass, så blir dette både poeng og moro!

Hovis er i stor grad skapt og vokst opp i kulturen du har skapt ingo. Annerledesklubben som begeistrer er i vårt DNA. Jeg håper at du og vi er en stemme som også blir hørt på veien videre.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

2 timer siden skrev ingo:

Inge Andre Olsen er et strategisk geni. Nyhet slippes i løpet av ettermiddagen/kvelden på stabak.no.

Håper det er noe annet enn Sæter overgangen til Kina. 
Håper på en rutinert stopper eller DM. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


25 minutter siden skrev FranckTheBank:

Tipper nyheten er at Jalland har en ukjent tvillingbror som skal bli nye vaskemann i garderoben før damelagets kamper og treninger. 

Blir det morsommere nå så veit ikke jeg. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

I A Olsen
×
×
  • Opprett ny...