Gå til innhold

OBOS-ligaen 2022, hvordan skal det gå?


rykkinn
 Del

Anbefalte innlegg


44 minutter siden skrev @ringo:

RAUFOSS (11)

Forventninger – realistiske eller ikke, styrer ofte hvordan vi vurderer et fotballags sesong. Raufoss endte a poeng med Ranheim (og Grorud) forrige sesong.  Men der hvor forventningene til Ranheim var høye så var forventingene til Raufoss lave før forrige sesong. Dette til tross for at Raufoss også spilte kvalifisering til Eliteserien i sesongen før, da de knep den siste kvalikkplassen fra KFUM i siste ordinære serierunde.

Men etter sesongen gikk Raufoss laget helt i oppløsning. Tre spillere gikk til i Eliteserien, én til dansk Superliga mens Brattbakk, Moldskred, Nessø og Doghman ble i OBOS-ligaen, men gikk til klubber som endte høyere på tabellen i 2020. Det sier også mye om den spillerutviklingen man driver med på toten.

Trener Christian Johnsen (44) hadde derfor en formidabel oppgave med å bygge et (nesten) helt nytt lag før forrige sesong.

Akkurat Johnsen skal vi dvele litt med før vi går videre. Dette er en gammel kjenning Johnsen har jobbet som lærer/trener NTG/Stabæk akademiet før han tok over som trener på Toten i 2017.

Som spiller var Lillehamringen Johnsen en målfarlig spiss med spill for Moss (i Eliteserien) og Raufoss og et kort utenlandsopphold i Örebro. Han var såpass god at han var på radaren til RBK tidlig på 2000 tallet.

Da Johnsen tok over Raufoss lå de på nivå 3. før de rykket opp på andre forsøk i 2018 og har ligget i Obos ligaen siden. Johnsen får skryt for å ha tilført klubben toppidrettsfokus og prestasjonskultur. Ting vi i Stabæk har mistet de siste årene.

Jeg synes reisen Raufoss og Johnsen hadde sist sesong er ganske interessant og klipper inn litt fra et intervju i nettavisen før fjorårssesongen som sier noe om hvordan de jobbet med å bygge opp laget igjen.

Hele intervjuet kan leses her:

https://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/raufoss-er-lei-av-sleipe-agenter-og-radgivere-na-gir-de-unge-spillere-et-ultimatum/s/12-95-3424123701

Johnsen og Raufoss klarte åpenbart å sette sammen et nytt lag i tide i til berge en trygg plass på tabellen og dermed suksess gitt forventingene (og i motsetnig til Ranhemim som vi åpnet med). Så blir det spennende å se hvilket lag Raufoss mønstrer i årets sesong – jeg har på følelsen at de vil klatre på tabellen fra 11. plassen de tok i fjor.

Stabæk Relasjon:

Det er Johnsen da, og så har andre tidligere akademispillere som Løken og Race vært innom, men Løken gikk til Hødd før fjorårest sesong og Race avsluttet kontrakten med Raufoss etter sesongen.

 

Du glemte Markus Aanesland 😉😉 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


I det hele tatt blir jeg imponert over hvor mange spillere med Stabæk bakgrunn vi finner igjen i OBOS ligaen - samtidig som vi har en skremmende mangel på spillere ned Blaadt blod. Flere av disse kunne sikkert vært  klubbspillere og kontinuitetsbærere for oss i dag.

Nok et svart kapittel i IAOs historie som sportssjef i Stabæk.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


43 minutter siden skrev @ringo:

I det hele tatt blir jeg imponert over hvor mange spillere med Stabæk bakgrunn vi finner igjen i OBOS ligaen - samtidig som vi har en skremmende mangel på spillere ned Blaadt blod. Flere av disse kunne sikkert vært  klubbspillere og kontinuitetsbærere for oss i dag.

Nok et svart kapittel i IAOs historie som sportssjef i Stabæk.

Tror ikke planen har vært for Stabæk å være et stabilt Obos-lag over tid😊

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Det kan du si, men det var dette med å utvikle lag... kontinuitet, samhandling, profesjonalitet og prestasjonskultur - ord som har falt ut av Stabæks vokabular siden 2014. Så har det vært unntakstilstand i 2012 og 13 samt 16. Så stundom har man måttet tenke kortsiktig, men ikke sammenhengende og over 6 sesonger - da går det slik det gikk.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Husker vi diskuterte Høyland da han ble hentet fra nedre Obos sist sommer. Kjønø fikk siste ordet, men her må det da ha vært bedre Obos alternativer!

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Vanskelig å si - at Høyland kom når Kjønø ble hentet var ingen overraskelse. Vi hadde snust på han før det også. Men enig vi må bare innrømme at vi må bli mye mye bedre på rekruttering både utenfra og fra eget akademi. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


52 minutter siden skrev zooted:

Det er lett å kritisere alt. At klubben i det hele tatt har kommet seg gjennom alle økonomiske problemer og fortsatt er noenlunde relevant virker det som ingen bryr seg om. Her er det bare snakk om alt alle har gjort galt, men det er jammen mange som har gjort noe riktig også, ellers hadde Stabæk fulgt Lyn sin vei nedover.

……… ellers Stabæk kunne fulgt Glimt sin vei oppover. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Vi ruller på med tidenes heislag i toppen av norsk fotball

START (9)

Ja fra en kaosklubb til en annen… Ingen klubber har vel hatt større vyer uten å ha noe å vise til det enn Start dette årtusenet. Ja de overgår selv VIF – hvilket er en prestasjon i seg selv…

Man kan sikkert skrive bøker om Start en drøm prosjektet. Men TV2 har gjort en god oppsummering som om man er interessert kan lese her:

https://www.tv2.no/a/14063085/

Om man ikke gidder så er høydepunktene som følger:

Et høydramatisk årsmøte. Styrtrike investorer. Logo bytte, Overgangsbonanza og spillerflukt. Seks forskjellige trenere. En kontroversiell personalsak. To opprykk - og to nedrykk. Samt kanskje tidenes kamp i norsk klubbfotball.

Lokalavisen Fædrelandsvennen skrev i november 2020 at Start En Drøms driftsunderskudd siden sommeren 2017 lå på 120 millioner kroner. Nå er det gått ett år til og samarbeidet mellom klubb og AS er avviklet.

Start trenes av Haugalendingen Sindre Tjelmeland (32). Han startet fjoårssesongen som trener for Ull/Kisa, men ble hentet til Start som Joey Hardarssons erstatter bare 5 kamper inn i sesongen. Før han gikk til Ull/Kisa var han tilknyttet Åsane i ulike roller.

Overgangen fra Jessheim til Kristiansand gikk ikke helt smertefritt da det viste seg at Tjelemland hadde handlet illojalt mot tidligere arbeidsgiver og delt sensitiv informasjon med Start investor og personlig venn av Tjelmeland - Kjetil Aasen før han byttet jobb. Det er mildt sagt uheldig, og setter store spørsmålstegn ved Tjelemlands karakter og dømmekraft. Tjelemeland fikk da ikke lede Start i den påfølgende kampen mot Ull/Kisa og debuterte først mot Grorud runden etter. Under Tjelemlands ledelse ble Start det 7. beste laget i Obos ligaen – med 31 poeng på 24 kamper (8/7/9). Men supporterene har pekt på at spillestilen har vært i overkant ambisiøs for spillermaterialet. Særlig har det lugget defensivt der Start (sammen med Grorud) slapp inn nest flest mål (59) i 2021. Det er verdt å nevne at Start disponerer et ganske rutinert forsvar. Bergan, Robstad og Tveita har alle massevis av kamper i Eliteserien. Mares har over 170 kamper på nivå 2 i Nederland. Men det har vært mengder av formasjonsbytter underveis og det er supporterenes oppfatning at de stadige formasjonsbyttene har bidratt til at det har lugget sportslig for klubben og at de ikke lykkes med å vinne to kamper på rad under 2021.

Toppscorer (og årets spiller) for start i 2021 var Molde produktet Eman Markovic med 16 mål og 6 assist. Neste sesong skal han få hjelp av Jonatan Braut Brunes (21) som har kommet på lån fra LSK. De scoret også 3. flest mål i Obos ligaen i fjor og med fetter Braut inn kommer sannsynligvis til å ha god offensiv slagkraft også i 2022. Så får vi se om de får kontroll på det defenisve i 2022.

Start har etter min vurdering et ganske sterkt OBOS liga mannskap og kan blande seg inn i opprykkstriden kommende sesong.

Stabæk Relasjon:

Jeg har ikke funnet noen, men tenker det blir fort korrigert av dere andre om det er noen der 😊

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Sandnes Ulf (8)

Ulf fra Sandnes er et lag som virker å ha underprestert de siste sesongene – sett opp mot forventningene i alle fall. ref. tidligere kommentar.

I fjor ble det «bare» 8 plass og ingen playoff. Også her var det et trrenerbytte, da Vegard Landro måtte vike jobben til fordel for Bjarne Berntsen som på mesterlig vis reiste Viking opp fra OBOS ligaen for kun få sesonger siden. Da Landro måtte gå, lå de lyesblå fra Sandnes helt nederst på tabellen med bare 10 poeng på 12 spilte kamper. Mens Laget under Berntsen nesten doblet poengfangsten fra 0,8 til 1,5 poeng i snitt per kamp.

Mistet rett nok sine to største offensive profiler – Kent Håvard Eriksen og Magnus Grødem før forrige sesong. Særlig Grødem synes jeg var veldig god de gangene jeg så Ulf i 2020. De ble erstattet av Erlend Hustad (på lån fra Brann), Mathias Bringaker og Michael Baidoo – Der Eriksen Grødem scoret 28 mål i 2020 scoret erstatterne 22 mål i 21.

Ulf har ønsker å innfri utkjøpsklausulen med Brann for Hustad (13 mål i 21), men spilleren har foreløpig takket nei, Ulf har samtidig forhandlet om et salg av Baidoo og venstreving Jostein Ekeland er ønsket av HamKam. Det virker dermed å være litt bevegelse i de to fremste lagdelene til Ulf.  De har derfor nylig hentet veteranen Tommy Høiland fra Vikingbenken, og forlenget kontrakten med nyttige midtbanespilleren Halgunset (6 mål i 21). En litt ukjent spiller for de fleste av oss, men av kjennere beskrevet som en av OBOS ligaens bedre spillere. Kristoffer Hay ble kåret til årets spiller i Bryne i fjor og nå har midtstopperen byttet til Ulf.  Det blir spennende å følge spillerlogistikken til Ulf utover vinteren. De har en del spillere å velge i fremover i banen i tilegg til de nevnte, mens jeg synes det ser litt tynnere ut bakover på banen både med tanke på kvalitet og kvantitet – selv med Hay inn i midtforsvaret.

En full sesong med Berntsens resultat ville gitt kvalikk spill for Ulf i fjor og det er nok ambisjonene i år også. Ulf ble kåret til årest arrangør i OBOS i fjor og har topp fasiliteter og det meste på stell til å ta steget opp i Eliteserien. Om det blir i 2022 – vel det gjenstår å se.

Stabæk relasjoner:

Jørgen Olsen Øveraas spilte 28 kamper for Ulf i 2021 og Ståle «Stålinho» Sæthre hadde 27 kamper.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Åsane (7)

Åsane er kjent for å være det mest spillende laget i OBOS ligaen. Med nytt anlegg og god jr avdeling ligger mye til rette for Åsane – kanskje de til og med klarer å klå storebror Brann i 2022? Noe som ganske sikkert vil glede relativt nyansatte sportslig leder i Åsane - Kåre Ingebrigtsen bra.

2020 sesongen var tidenes sesong for Åsane, og som det ofte skjer ble laget ribbet etter sesongen og flere av spillerne endte opp i Eliteserien. Det ble likevel en fin 7 plass for laget fra nord i Bergen og før årets sesong mener trener Morten Røssland (49) at det ser mye bedre ut jfr. Samme tidspunkt i fjor. Stammen var på plass alt før jul, og det er viktig da Røssland hevder spillestilen til Åsane er krevende, og ikke noe man kan lære på 2 måneder! Man trenger et lag som spiller 20-30 kamper sammen for at det skal sitte, og derfor mener han klubben nå har en stor fordel inn mot kommende sesong.

Klubbveteranen Ueland er med en ny periode i Åsane, er det klart at Håvard Foldnes og Geir André Herrem forlater klubben.

Foreløpig er det kommet inn én forsterkning, keeper Idar Nordby Lysgård fra Mjøndalen.

Det er verd å merke at Åsane ikke leverte veldig god offensivt i fjor. Kun 5 lag scoret færre mål i fjor, og kun de to nedrykkslagene samt Stjørdals-Blink hadde svakere xG. De mistet også toppscorer Henrik Udahl før sesongen (19 mål i 2020). Joakim Hammersland som spilte på topp i 2021 scoret bare 10. Åsane havent for øvrig nederst på Fair Play rankingen i OBOS i 2021. Det skyldes bl.a. noen utbrudd fra trenerbenken.

Røssland forklarer det med ujevnt nivå på dommerne i ligaen (Noe som minnet meg på at noen av de verste minnene fra sist vi spilte på nivå 2 var nettopp kvaliteten på dømmingen)

Sitat

Jeg er litt overrasket og tror vi er det laget som får flest frispark i løpet av en sesong. Det medfører nok en del frustrasjon. Da må vi holde hodet kaldt og det klarer vi ikke alltid. Der er en vesentlig del av årsaken, men er ikke en unnskyldning. Vi så at vi fikk en del kort på munnbruk, noe vi klarte å få ned mot slutten av sesongen.

 Så blir det spennende å se om Røssland får rett i at Åsane blir bedre i år med stabilitet i troppen og om de klarer å ta seg til kvalifiseringsspill.

Stabæk Relasjoner:

Bjarte Haugsdal var vel vår kaptein sist vi var på dette nivået.  

Lenke til innlegg
Del på andre sider


8 minutter siden skrev @ringo:

Henrik Udahl før sesongen (19 mål i 2020)

Lurer på hvor (u)realistisk det er å få tak i Udahl nå. Det må jo være begrenset hvor gøy det er å sitte på benken i Enga og på slutten av sesongen ble han også vraket til fordel for Jatta. kommer han til oss kan han fortsatt bli boende i Oslo også. Nannskog anno 2022?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Sogndal (6)

6. plass ligaen med påfølgende tap i 1. kamp i kvalifiseringen var kanskje litt under det Sogndal og avtroppende trener Eirik Bakke hadde sett for seg før sesongen. Skader, dårlige resultat og mange skuffelser – slik oppsummerer supportergruppa Saftkokaradn sesongen 2021. Bare 6 spillere startet mer enn 20 seriekamper for Sogndal i 2021 mot 10 året før.

Miste Ogbu (LSK) og Totland (TIL) før sesognen – begge hadde gode sesonger i Eliteserien i 2021 så de var betydelige tap for Sogndal før forrige sesong er åpenbart. I tilegg så var stortalentet Sivert Mannsverk skadet i starten av sesongen før han forlot Sogndal til fordel for Molde i sommervinduet. Kristoffer Valsvik ble hentet før sesongen for å styre midtbanen med sin eminente pasningsfot, men også han ble skadet, fikk det ikke helt til og ble sendt videre til Start havveis i sesongen. Kristoffer Hoven som scoret 17 mål på 24 kamper i 2020, spilte kun 13 og scoret 7 i 2021.

Sogndal leverte likevel en sterk sesong defensivt – kun suverene HamKam slapp inn færre mål i fjor. Offensivt lugget det mer og kun de 3 bunnlagene scoret færre mål en Sogndølene. Nå har i tillegg toppscorer Akor Jerome Adams forlatt Fosshaugane til fordel for Åråsen.  Han scoret 25% av målene for Sogndølene i fjor.

Tore Andre Flo (48) tar over klubben hvor seniorkarriæren startet (og sluttet), han kommer fra jobb som spillerutvikler og mentor for utlånte spillere i Chelsea systemet. Flo har aldri hatt hovedtrener ansvar tidligere. Men det skaper jo både oppstandelse og optimisme lokalt når en såpass stort «navn» signerer for en klubb i OBOS.

Kuriosa – Flo får nå ansvar for Noha Solskjær og Tobias Bjørnebye

Sogndal har et godt OBOS liga lag og blir mest sannsynlig å regne med i 2022.

Stabæk relasjoner:

Jeg fant ingen – noen glemt?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Heh - jeg tenkte på det - men han har vel strengt tatt ikke levert siden Florø? Ble skadet i oppkjøringa i glimt og fikk aldri en ny mulighet.

1 mål på 20 kamper (7 fra start) i fjor i Sogndal. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


KFUM-Kameratene Oslo (5)

KFUM hadde en flott sesong i 2021 – de endte på 5. plass i serien før de først slo Sogndal ut av kvalifiseringen til Eliteserien, deretter Fredrikstad i Østfold etter straffesparkkonkurranse, før de tapte nest siste kvalikkamp for Jerv, også det på straffer.

Bare de 3 opprykkslagene, Hamkam, Jerv og AaFK var bedre på eget gress i 2021. Sammenligner man med borteformen så ser man at KFUM var det nest mest «hjemmekjære» laget i OBOS ligaen etter Stjørdals-Blink.

KFUM har lenge hatt to av de beste midtbanespillerne utenfor tippeligaen i Robin Rasch og Stian Sortevik. Men Rasch fikk deler av 2021 sesongen spolert av skader og Sortevik la opp i fjor høst. I deres fravær har Moha Mahnin stått frem og ble kåret til årets spiller av supporterne. De har også fylt på med Simen Hestnes som er en typisk boks til boks spiller og var knutepunktet på midtbanen til Skeid på nivå 3 i fjor. En annen gammel kjenning - Jørgen Hammer annonserte nylig at han tar et år til på Ekeberg. Etter en litt trøblete 2021 sesong hvor han var ute med skader og måtte ta en pause for å utrede en mulig hjertefeil.

KFUM har mistet toppscorer Alagie Sanyang til Start (Start ser mer og mer ut som et lag å se opp for kommende sesong), men Kåffa har vært i forkant og har hentet inn Thomas Klemetsen Jakobsen (22) fra Moss (For øvrig samme klubb de i sin tid hentet Sanyang fra). Jakobsen var toppscorer og årests spiller i Moss. Stavanger-gutten har notert seg for jevnt med scoringer på nivå 3 og 4 i norsk fotball. 15 mål på 41 kamper i Moss, 11 av dem forrige sesongen (9 serie + 2 cup), 14 mål på 31 kamper i Vidar-drakt og 23 mål på 50 matcher for Viking 2.

Det mest gledelige for Kåffa er nok likevel at trener Jørgen Isnes (42) har valgt å bli til tross for interesse fra større klubber.

KFUM har følgende plasseringer etter opprykket til Obos ligaen i 2018; 4-8-5 og har sikkert ambisjoner om å kjempe på øvre halvdel i 2022 også.

Stabæk relasjoner

Nevnte Jørgen Hammer og Keeper Jonas Brauti,  

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Fredrikstad FK (4)

Serieåpningen gikk over all forventning for nyopprykkede FFK. Etter seier i åpningskampen, fulgte tre seire til og med 13 av 15 mulige poeng i årets 5 første kamper fikk FFK en bunnsolid start på sesongen. FFK fortsatte å imponere i OBOS-ligaen gjennom sommeren, og tok sommerferie på 2. plass på tabellen.

Høsten bød på en rekke opp- og nedturer for dem som følger FFK. Fra 6-2 borte mot Start til 0-3 borte mot Stjørdals Blink på 4 dager oppsummerer det meste.  

OBOS liga sesongen endte på dramatisk, men utrolig underholdende, vis. 4. plassen i ligaen er den beste plasseringen til FFK siden 2012, og det er kun 3. gangen i moderne tid at et nyopprykket lag på dette nivået går inn på topp 4. Kvalifiseringen mot KFUM ble en thriller av det sjeldne. 0-2 til pause ble til 3-2 etter 121 minutter før FFK rotet bort ledelsen og mistet avansementet etter straffesparkkonkurranse.

Kun AaFK og HamKam scoret flere mål enn til Bjørn «Bummen» Johansen’s (52)  FFK i 2021, og kun Sogndal og HamKam slapp inn færre. Det er gode statistikker. FFK hadde også stabilitet i troppen underveis i sesongen, og det forklarer nok mye av fremgangene. Også verdt å merke at i likhet med AafK og HamKam så vant man mange av kampene mot slutten av omgangene.

Ellers ble det mye fokus på Taofeek Ishmaheel , venstrevingen kom fra Skeid i før sesongen og endte opp med å bli kåret til Obos ligaens beste spiller. Underveis scoret han 13 mål (flest i FFK) og hadde i 5 målgivende pasninger. Etter sesongen har han blitt linket til klubber i det store utland.  

Men det er andre spillere som fortjener omtale også – Riki Alba og Nicolay Solberg scoret hhv 10 og 11 mål og Thomas Drage toppet den interne assistligaen med 6 assists. Drage synes jeg at jeg har hørt om i en evighet – men han er fremdeles ikke bikket 30.

Nå kommer den såkalt vanskelige 2. sesongen – med eller uten Ishmaheel.

FFK blir nok å bite bra i fra seg i år også skal du se, men om de ender like høyt oppe på tabellen er jeg mer usikker på.

Stabæk relasjoner:

Ingen !??

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

OBOS-ligaen 2022, hvordan skal det gå?
×
×
  • Opprett ny...