Gå til innhold

Gammel blaa aargang!


superblaa
 Del

Anbefalte innlegg


gleder meg aa se vegar spille for norge! selv om st.pauli ligger helt paa bunn naa (huff!) viser han fortsatt innsats og vilje. han er veldig populaer hos fansen her i hamburg, og utrolig kult at snakker tysk. har desverre ikke hatt anledning til aa hilse paa han og minne han om at det finnes stb-fans i st.pauli :-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider


...mens Ville Jalasto og Anthony Annan var med på seriesølv for HJK i dag. Spente til dels bein på seg selv med kun å klare 0-0 mot gullrival SJK, mens IFK Mariehamn gjorde sin del av jobben og vant. Visstnok en ganske imponerende prestasjon av ålendingene, som også svenske medier har fått med seg.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Det bor 29k på Åland og 25k i Molde. Villarreal by har 51k innbyggere, men er likevel ofte i toppen av La Liga. Er det egentlig så pinlig? Eller tenker dere mest politisk sett?

 

Det er det politiske/identitetsmessige som er viktig her, ja.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Thomas Rogne ble man of the match i oppgjøret mellom Göteborg og AIK. Det var haugevis med speidere for å følge stortalentet Alexander Isak, men nå har nok storklubbene rettet øynene mot Rogne!

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Imponerende hva Stugan får til på Gjemselunden;

Fra 2. divisjon til cupsemi og Tippeliga-kvalik:

Kongsvinger tilbake etter ryddeaksjon

KONGSVINGER (VG) For bare to år siden var de landets 44. beste fotballag. Nå står bare to ting mellom Kongsvinger og en sensasjonell cupfinale på Ullevaal: Strømsgodset og Hedmarks semifinalehistorie.

 

AV ØYVIND HERREBRØDEN FOTO: HALLGEIR VÅGENES

PUBLISERT 26.10.2016 - OPPDATERT 26.10.2016 13:10

Men hvordan går man fra å møte Strømsgodsets B-lag i 2. divisjon til å møte den samme klubbens A-lag i NM-semifinalen og samtidig ha sikret Tippeliga-kvalifisering?

 

VG stakk til skogs for å få svarene på Kongsvingers retur til norsktoppen. I klubben som var fast innslag i øverste divisjon fra 1983 til 1999, fant vi et relativt bredt trenerapparat ledet av en norskspråklig portugiser, beskjedne lønninger, en blanding av unge hedmarkinger og importer fra høyere nivå, en gjeng som kanskje hadde godt av å gå ned for å komme opp og en 34-åring som har innført det som må være en ny tittel i Fotball-Norge: Spillende sportssjef og daglig leder.

 

Det er Espen Nystuen, og han inviterer VG på klubbkokk Emilies pastalunsj i kontorbygget ved siden av stadion på Gjemselund etter trening. Idet han skifter fra fotballtøy til sivile klær og forlater garderoberommet under den ene langsidetribunen, går Nystuen samtidig fra å være trener Luis Pimentas «undersått» til å bli hans sjef.

 

 

SJEFEN OG SPILLEREN: Midtstopper Espen Nystuen i aksjon på treningsfeltet på Gjemselund. I rød lue bak: Trener Luis Pimenta. Foto: HALLGEIR VÅGENES.

Sammen med markedssjef Rune Lundgren og driftssjef Sigmund Dalsberget har Nystuen bygd «Nye Kongsvinger». Noe av det første som ble gjort var å flytte penger fra lønnsbudsjettet til spillerne over på administrasjon, apparatet rundt A-laget og utviklingsavdelingen.

 

Treningstalentet slår alltid talentet. De som er villige til å trene mye, vil over tre år bli bedre enn de vi kan hente. For at de unge gutta skal kunne bli gode over tid, må de ha et treningsopplegg som tilsier at de skulle bli bedre. Derfor trener vi på dagtid og legger et individuelt løp med fysisk trener på ettermiddagene. De aller fleste har proffkontrakt og tjener minstelønn eller mer, forteller Nystuen og oppsummerer i stor grad hvordan tankegangen er på Gjemselund nå.

 

 

SJEFEN OG TRENEREN: På kontoret styrer daglig leder og sportssjef Espen Nystuen (til venstre) over Luis Pimenta. Her inne på sistnevntes kontor på Gjemselund. Foto: HALLGEIR VÅGENES.

Den er ikke som da Kongsvinger hadde en gjestevisitt i Tippeligaen for seks år siden og hentet inn gamle landslagsspillere som Vidar Riseth og Thomas Myhre, samtidig som klubben sto oppi noen sesonger med profilerte trenere.

 

Eksempelvis var den totale budsjettposten på trener på 3,4 millioner kroner i 2012, ifølge Excel-dokumentet Espen Nystuen viser frem. Nå er tallet nede i 2,6 millioner, men både hovedtreneren, hans assistent Goncalo Pereira, utviklingsansvarlig, juniortrener, fysisk trener og fysioterapeut inngår i den pengepotten. Og spillerlønningene har samtidig sunket fra 7,1 millioner kroner til 4,8 millioner kroner.

 

De best betalte tjener godt under en halv million. Og vi budsjetterer hele tiden ut fra at det verste skal skje, sier den spillende sportssjefen.

 

KIL er i såkalt økonomisk grønn sone hos Norges Fotballforbund etter ryddeaksjonen fra og med 2013-sesongen. Men de har en rik onkel i Roy Holth, selv Kongsvinger-spiller på 1980-tallet. Han er daglig leder av Gunnar Holth Grusforretning, som ifølge Nystuen «høres ut som ei sjappe som ligger på hjørnet». Denne «sjappa» har riktignok gjort Holth til fylkets klart rikeste mann med 809 millioner kroner i formue, viste høstens skattelister for 2015.

 

 

CUPMORO: På vei til semifinalen har Kongsvinger slått ut Flisa (1-0), Elverum (1-0), Strømmen (1-1 og videre på straffer), Brattvåg (1-0) og Sandefjord (2-1). Her jubler keeper Otto Fredrikson med hjemmefansen etter kvartfinaletriumfen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX.

Roy er vår sikkerhet. Han er også engasjert og en viktig samtalepartner med tanke på strategier. Vi har regnskapet hos ham, så han har kontrollen. Og nå ser han på kontoen at det er litt penger der ...

 

Baard Nordvang i klubbstyret blir nevnt som en annen nøkkelperson i nye KIL.

 

Viktigst i klubben er menneskene. Vi er Kongsvinger, og da må vi ha enda tettere bånd mellom hverandre. Vi må «drekke» sammen, gjøre ting som gjør at vi sveiser klubben og laget sammen for at vi skal kunne slå Strømsgodset i semifinalen på Marienlyst. Vi slår dem ikke spiller for spiller, når du ser på kvaliteten, men vi kan slå dem på å løpe mer. For hverandre, beskriver Espen Nystuen.

 

Gjennom utdanningen på idrettshøyskolen og alle sesongene som toppspiller i Sandefjord, Stabæk og Lillestrøm har han vært opptatt av og nysgjerrig på klubbdrift. Derfor ble han hentet hjem til Kongsvinger for først å rydde opp i økonomien, deretter restaurere klubben. Det kostet et nedrykk og en to år lang tur ned i 2. divisjon.

 

Som sønnen til Erik Nystuen, kjent som «Gullfot» langs Glomma, vokste han opp da Kongsvinger var like selvfølgelig som Rosenborg i norsk toppfotball. På 17 strake sesonger ble det tre seriemedaljer og fire cupsemifinaler.

 

Over arbeidspulten på kontoret har Nystuen et lagbilde fra sent 70-tall, der faren selvsagt inngår, og hver gang han stikker innom jobb blir han minnet på det største av alt: I glass og ramme ved inngangsdøren henger de 11 som startet UEFA-cupkampen mot mektige Juventus, turneringens tittelforsvarer, på Stadio Delle Alpi 3. november 1993.

 

 

KLUBBSANDWICH: I kantinen på Gjemselund inntar laget dagens lunsj etter trening mens markedsansvarlig Rune Lundgren står midt i rommet og følger med. Fra venstre Harald Holter, Mame Niang, Maikel Nieves, Adem Güven, Johan Vennberg, Jørgen Richardsen og keepertrener Svein Ystenes (selv KIL-målvakt som aktiv). Foto: HALLGEIR VÅGENES.

Jeg tror nedrykket (fra Obos-ligaen i 2013) var bra for oss på litt lengre sikt. Men det var tungt, spesielt etter 2014-sesongen, da vi var nummer fire i 2. divisjon. KIL spilte mot Juventus, lista ligger der, og når du har 00 til Rødde mot pause, da hører du liksom gamlegubba på tribunen sier «Detta ække noe særlig».

 

Strømsgodset på Marienlyst er kanskje ikke Juventus i Torino. Men det er ikke Træff og Birkebeineren eller en målløs omgang mot Rødde fra Sør-Trøndelag.

 

Det har vært fire år med veldig mye jobb. En periode var jeg her i 5-tiden på morgenen, sier den Jessheim-bosatte sportssjefen, som mener kontorjobben har gjort spilleren Nystuen «dårligere og dårligere for hver eneste dag».

 

Ikke alt i Glomma-klubben er gått medstrøms utenfor banen, heller. Nystuen innrømmer at han i starten overvurderte Kongsvingers attraktivitet på spillermarkedet og at hans spillerlogistikk i stor grad felte Luis Pimentas trenerforgjenger André Bergdølmo. Den tidligere landslagsbacken var ferdig i jobben før første sesong var over.

 

Men nå har de funnet en slags rekrutteringsmodell som fungerer for Kongsvinger.

 

Vi har en god balanse i troppen: Noen som kommer fra høyere nivå, som setter referanser. Og noen fra lavere nivå, som vi kan utvikle. Vi har keeper fra russisk Premier League (Otto Fredrikson) og en høyreback fra Sander, eksemplifiserer Kongsvinger-sjefen.- Vil du spille for KIL, er det en grunn til det. Otto Fredrikson var ødelagt i kneet sitt, Ørjan Røyrane hadde hatt mange skader. Og Adem Güven satt på gjerdet og ventet på at Real Madrid skulle ringe, men så ble det Kongsvinger. Det er alltid en hake med gutta vi henter.

 

Hvor mye motivasjon henter dere i å være bedre enn HamKam?

 

Kamma har vært en del av sirkuset som fotballen har vært, brukt for mye penger og smaker på det nå. Samtidig er det sånn at rivaler er noe du trenger. Elverum kommer jo opp nå (rykket opp fra sin 2. divisjonsavdeling foran nettopp HamKam). Men de vil aldri bli en erkerival, heller en klubb vi vil samarbeide med. Vi er uten tvil Indre Østland fotballkrets største klubb og lokomotiv nå, proklamerer Espen Nystuen.

 

Som «lokfører» er han i en litt spesiell situasjon. Daglig leder Nystuen holder medarbeidersamtalen med trener Luis Pimenta. Mens Pimenta har spillersamtaler med midtstopper Nystuen.

 

Det er vanskelig, og det har vært vanskelig for alle. Vi har lært oss å leve med hverandre. Så var det en konkret episode, sier Espen Nystuen og sikter til en hendelse i vår.

 

Sportssjefen tenkte langsiktig og ville ha spilletid for en av de yngre på laget. Treneren var uenig og straffet den pålagte strategien fra sportssjef Nystuen ved å sette spilleren Nystuen ut av laget. Det skapte støy.

 

Det ble veldig synlig, men vi har mange hardere kamper enn det. Her taklet ikke Luis det, han følte seg overkjørt og valgte å straffe meg som spiller. Men det er det nærmeste vi har vært å bomme.

 

 

LADER OPP MED BRYTEKAMP: Ingenting å si på stemningen før Kongsvinger spiller cupsemifinale mot Strømsgodset. Den russiske prøvespilleren Aleksej Gorodovoj prøver å legge balldirektør Joakim Skauby i bakken. Foto: HALLGEIR VÅGENES.

Portugiseren Pimenta er oppvokst i Luxembourg, utdannet i hjemlandet og England og har samlet trenererfaring fra flere europeiske nasjoner. Det var U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud som i sin tid hentet den nå syvspråklige fotballfagmannen til Norge og Hønefoss.

 

På nabokontoret til Nystuen på Gjemselund sitter han sammen med assistent Goncalo Pereira og vasker vekk det som står på taktikktavlen da VG begynner å fotografere. For Pimenta er forholdet til den spillende sportssjefen vært uproblematisk.

 

Vi har kjent premissene for situasjonen hele veien, sier Pimenta.

 

Vi har forskjellig inngang. Jeg har min bakgrunn fra norsk fotball som spiller og for så vidt akademisk med idrettshøyskolen. Luis har sin bakgrunn, en annen oppfatning av ting, og der kan vi kræsje litt i utgangspunktet. Men han er veldig tydelig og veldig ærgjerrig. Våre spillere tror på ham, sier Nystuen, sier Nystuen.

 

Planen var likevel å blande det trauste hedmarkske med det fyrrige portugisiske. Det har ført Kongsvinger oppover så langt.

 

Våre diskusjoner handler mye om at vi har en felles vinnervilje som ligger der.

 

Og den trengs når et hedmarkslag skal i cupens semifinale. HamKam og Kongsvinger har til sammen falt ti ganger i siste hinder før finalen. Strømsgodsets på Marienlyst er fylkets 11. forsøk.

 

Da Kjell Roar Kaasa skjøt i krysstolpen på Åråsen i 1992 og KIL tapte der, sa jeg at jeg aldri skulle på Ullevaal på cupfinalen hvis jeg ikke spilte selv eller hvis Kongsvinger ikke var der. Jeg har ikke klart å karre meg dit selv. Spilte semien for Stabæk da Arild Sundgot handset med seg ballen. Så det har vært en greie for meg også. Men det ser det ikke lyst ut i år, heller, maner Espen Nystuen og legger alt press på Godset.

 

Men kan det gå?

 

Nei. Det kan ikke gå.

 

HEDMARKS 10 SEMIFINALER I CUPEN

 

1969, Strømsgodset-HAMKAM 0-0, 21. Kamma fra nivå to (rykket opp) trodde kanskje det verste var gjort da Hans Glorvigen reddet Steinar Pettersens straffe, og det ble 00 i den første semifinalen foran 17000 i Drammen. Men Godset vant 21 på Briskeby. Matchvinner? Steinars bror, Ingar Pettersen.

 

1970, Strømsgodset-HAMKAM 70. HamKam som hadde klart 00 på Marienlyst året før, fikk denne gang så hatten passet. Steinar Pettersen og Thorodd Presberg scoret to mål hver.

 

1971, HAMKAM-Rosenborg 05. 11000 feststemte tilskuere var stuet sammen på Briskeby. Men skihopper Bjørn Wirkola ødela mye med sin 0-1-scoring etter bare 30 sekunder. Og i 2. omgang gikk grønnbuksene opp i limingen. Wirkola scoret totalt tre mål.

 

 

KNUST: Bjørn Wirkola sender ballen forbi Tore Antonsen i Hamarkameratenes mål og fastsetter sluttresultatet til 5-0 i Rosenborgs favør. Foto: NTB SCANPIX.

1973, HAMKAM-Rosenborg 02. Odd Iversen holdt ikke mer enn 25 minutter, men rakk å hamre inn 01. Så nikket Finn Thorsen ballen i eget bur. Og da måljeger Stein Karlsen til slutt sendte et straffespark høyt over mål, visste alle at det ikke var Kammas dag.

 

 

1983: Olav Nysæter ble toppscorer med 14 mål. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG.

1983, Moss-KONGSVINGER 31. Toppseriens toppscorer Olav Nysæter ga KIL 10 etter bare 12 minutter. Men ledelsen sto kun i fem minutter. Jan Rafn utnyttet en keepertabbe. Geir Henæs fikset 21 43 sekunder ut i 2. omgang. Mot slutten la Ole Jonny Henriksen på til 31 i regnbygene på Melløs.

 

1987, Brann-HAMKAM 21. Bare 9053 møtte opp på Stadion, ettersom kampen gikk direkte i tv. HamKams Stein «Goalshaugen» Kollshaugen markerte seg på godt og vondt. Han utlignet Odd Johnsens tidlige mål, men sleivet deretter et forsøk på en klarering inn i eget mål, under press av den senere tv2-kjendisen Frithjof Wilborn.

 

1989, Viking-HAMKAM 31. Det begynte bra for HamKam. 21 år gamle Ståle Solbakken gikk solo fra egen banehalvdel og satte inn 01 etter bare fem minutter. Men Kamma ble feige, forsøkte å ri på ledelsen, og det straffet seg. Viking scoret tre ganger på dødball, to ganger etter corner, ved Jan Fjetland, Trond Egil Soltvedt og Per Holmberg.

 

1990, Rosenborg-KONGSVINGER 10. 27 497 tilskuere fikk se RBK rade opp målsjanser på Lerkendal. Men det ble med Karl-Petter Løkens ene scoring fra kloss hold etter fem minutter. Gøran Sørloth og Trond Henriksen, fedre til nåværende landslagsspillere, hadde hver sin suser i tverrliggeren. Ole Einar Martinsen misbrukte KILs beste mulighet, alene med Ola By Rise.

 

1992, Lillestrøm-KONGSVINGER 10. Det var spilt 87 minutter, og folk belaget seg på ekstraomganger på Åråsen. Da fikk Tom Gulbrandsen nettsus på et lompeskudd. KILs og eliteseriens toppscorer Kjell Roar Kaasa hadde dagen da ingenting ville lykkes. Han var to ganger alene med Frode Grodås uten å score, og ett minutt på overtid gikk hans kanonskudd i tverrliggeren, så i stolpen og ut.

 

 

1996: Kongsvingers Ole Einar Martinsen i kamp med Bodø/Glimts Jan-Derek Sørensen under semifinalekampen mellom de to lagene på Gjemselund stadion. Bodø/Glimt vant kampen 5 - 1. Foto: NTB SCANPIX.

1996, KONGSVINGER-Bodø/Glimt 1-5, 02. Midtstopper Erik Noppi nikket Kongsvinger i ledelsen etter 10 minutter. Men KIL ble etter hvert kontret i senk i den første kampen på Gjemselund (semifinalene ble avviklet over to kamper i perioden 1994-97). Glimt snudde kampen med to mål på 75 sekunder av Bent Inge Johnsen og Thor Mikalsen. Terje Ellingsen, Mikalsen og Tommy Hansen sørget for ytterligere scoringer som gjorde returkampen på Aspmyra til en formalitet. Der scoret Jan Derek Sørensen og Stig Johansen Glimts mål.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Bedre enn Hanche, Moe, Aanesland, Pedersen , Bohinen, Østvold, Espung og Race?

 

Vi kan ikke satse på alle. Men selv Barcelona har hentet tilbake talenter etter å ha sluppet dem ut i Europa ( Pique, Fabregas osv). Så at Stabæk kan gjøre det med tidligere akademispillere i fremtiden hindrer vel ingen.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

Gammel blaa aargang!
×
×
  • Opprett ny...