Jump to content

Formasjon og spillestil


@ringo
 Share

Recommended Posts


Hepp,

 

Vi står nå ved et veiskille. Klubben vår som en gang var en nytenkende frisk pust i norsk fotball har stagnert og vært inne i en nedgangsperiode. Vi står nå ved et veiskille! Hvor går ferden videre! Hvordan vil DU at klubben vår skal spille fotball de neste 10 årene?

 

Hvilken formasjon?

Kontinental eller direkte fotball?

Hvor kan vi hente impulser?

 

Kjør debatt!

 

@ringo

The Double i 2005!

Link to post
Share on other sites


For å være ærlig; jeg driter i det så lenge vi vinner!!

 

Selvfølgelig ser jeg gjerne sjanseskapende, morsom og underholdene fortball, men tar heller en dritkjedelig 1-0 seier mot Løv-Ham (...), enn et 4-5 tap mot Sogndal.

Link to post
Share on other sites


Hvis vi skal fortsette med Stabæk stilen, så trenger vi en teknisk overlegen midtbane. Nå er det desverre slik at teknisk overlegne spillere gjerne er dyre. Plus at banekvaliteten og dommerkvaliteten gjerne er er litt lavere i 1. div.

 

Alt dette er faktorer som taler for litt mer direkte fotballstil, i hvertfall til vi er tilbake der vi hører hjemme.

Link to post
Share on other sites


dette blir jo den nye trenerns sak.. og de fleste topptrenere har jo som oftest en egen filiosofi som de dyrker. jeg mener at stabæk må prøve å holde på det at de skal være et spillende og offensivt lag, men at man må bli mer taktisk smarte og til tider litt mer kyniske. forsvars- og angrepsmønster må drilles, slik at man til en hver tid skal ha en viss oversikt over at det kommer noen løpende bak en, etc.

håper vi klarer å få fatt i en trener som klarer dette og ikke minst en trener som er ambisiøs, en trener som vil at stabæk skal bli norges, og deretter skandinavias beste lag.. med Gaute virket det liksom som at han syns det var fint å "vinne litt kamper og sånn". en trener må være overtydelig på nettopp sånt.

bortsett fra det rent kvalitetsmessige, syns jeg det hadde vært morro å fått inn litt utenlandske impulser igjen...

Edited by Flexi Knut
Link to post
Share on other sites


Jeg må si meg enig med elaang. Det ENESTE som betyr noe er å rykke opp, og hvordan vi gjør det er relativt uinteressant. Vi er ikke i 1. divisjon for å vinne hjerter - vi er der for å vinne nok kamper til å slippe å spille der en sesong til!

 

VIF fikk masse pepper og ble beskyldt for å spille kjedelig fotball og kun tenke defensivt da de rykket opp sist. Mye fordi alle lagene de møtte hadde et helt spesielt opplegg nettopp mot "favoritten VIF". Dette er en situasjon vi sikkert kommer til å møte neste sesong også. Derfor er defensiv trygghet nøkkelen til suksess. Vi kan ikke tillate oss å slippe inn fillemål mot klubber vi SKAL slå, selv om vi i utgangspunktet skal være bedre enn mange av lagene offensivt. Kynisme og iskald beregning er det som får oss opp i Tippeligaen igjen.

Link to post
Share on other sites


Hepp,

 

Jeg tror vi kan komme til å bli overasket nestesesong. Jeg er nemilg ikke sikker på at alle lag i 1. divisjon spiller så kynisk og defensivt orientert som mange av lagene i tippeligaen. Skeid, Sandefjord og etter hva jeg kunne se av kongsvinger er alle spillende lag. Langt mer så en tippeligalag som f.eks. Tromsø, VIF, Lyn og Ham-Kam. Men når det er sagt så vil nok samtlige lag gå svært defensivt ut mot oss.

 

Jeg er selv tilhenger av en mer spillende offensiv fotball og er av den oppfatningen at vi skal bruke året i 1. divisjon godt til lære oss til å styre fotballkamper igjen og finne tilbake til det offensive spillet vårt. Et av delmålene på veien må bli at vi skal ha ambisjoner om å bli det mestscorende laget i de to øverste divisjonene!

 

Ellers ser jeg gjerne at vi får en trener som eksperimenterer mer med formasjonene og ikke henfaller til en "kjedelig" 442/433/4321 formasjon...

 

Selv ville jeg valgt 343 for oss i 1. div!

 

@ringo

TD05

Link to post
Share on other sites


Kjøpte det nye Football Manager 2005 før helgen. Spiller med Stabæk og etter opprykket til TL igjen så spiller jeg med en formasjon som legger stor vekt på forsvar og kontringer...

 

En såkalt 4-3-1--2 formasjon med 4forsvarsspillere, 3midtbanekrigere rett foran dem, en "normal" midtbanespiller og to spisser. Har fungert veldig bra, toppet seg med 3-1over RBK og 9-1 over Molde. Siden Football Manager 2005 sies å være et spill som er veldig realistisk og gjenspeiler virkligheten så tror jeg det er en spillestil som bør satses på. -takk

 

-------------------Keeper-----------------

 

Forsvar---Forsvar-------Forsvar---Forsvar

---Midtbane------Midtbane-----Midtbane

------------------Midtbane-----------------

 

 

-----------spiss-------------Spiss

Link to post
Share on other sites


neste sesong er vi rosenborg...alle kamper er cupfinaler for det andre laget hvor de ikke har noe å tape, men alt å vinne. det motsatte gjelder for oss.

håper og tror vi skal takle dette presset, men ser for meg at det blir mye gule kort og karantener neste sesong. tør ikke tenke på hvor ofte martin evnt. må sone for kjeftbruk mot inkompetente dommere og kneskåltaklende bønder...

Link to post
Share on other sites


Martin flakset avgårde for 15mill til Club Brugge. Han klagde litt mye før han dro... Forøvrig er det en kjempekamp å prøve å beholde både kjølø og Muri som er ønsket av Lecce.

 

--------------------------------JON--------------------

 

Skjønsberg-----------Kjølø-------Muri----------Holmvik

 

-------------Hauger---Stenersen---Clausen------

 

---------------------------Stenvoll---------------------

 

-------------------------poljac-----finstad ( som faktisk kan drible )

 

Skal Stian Ohr og Samir innpå så legger jeg om til 4-4-2

 

forøvrig må man bruke editor for å flytte stabæk og sogndal ned og start/aalesund opp. Har også lagt inn en ny stadion som står ferdig snart..

Edited by Mortimer
Link to post
Share on other sites


det som blir det store utfordringen neste år er at vi nå må føre de fleste kampene. Tidligere har vi spilt bra mot gode lag som vil spille fotball, men supershitty mot dårligere lag.. Det er derfor kritisk at det prentes inn et spillemønster som gjør spillerene trygge og vet hvem de skal spille ballen til, til en hver tid. Litt ala RBK sitt mønster bare med en Blå vri og helst 442 formasjon. Jeg tror det da kan være gunstig å ikke fokusere så mange av treningskampene mot topp lagene i TL(hvis de i det hele tatt vil spille mot oss lenger), men heller fokusere på de dårligere lagene i TL og topp og midtsjiktet i 1. div.

Hvis vi møter et bedre lag neste år så blir det i cuppen. Selv om cuppen er morro or alt det der, så må vi legge opp spillet slik at vi rykker opp,.

 

Som det har blitt sagt tidligere tror jeg ikke vi kan spille like "fint" på midtbanen som vi har gjort tidligere, en mer direkte aproach er nok løsnigen. Rett på kassa, trenger bare en eller tre som scorer litt mål.. (drømme drømme)

 

 

E.

Link to post
Share on other sites


Hepp,

 

Treningskampene i vinter bør etter min mening reflektere tre ting:

 

Vi skal snu den spillemessige negative trenden fra 2004. Det betyr at vi må finne tilbake til et system som fungerer, får satt laget og ikke minst spillt på oss selvtillitt. Første halvdel av vinteren handler om å øve laget og teste spillere. Lag som Bærum, GBK, Ull/Kisa, Follo, Raufoss, Lørenskog, Moss, Tønsberg og Mjøndalen bør passe bra. (Ved å plukke lag vi møter i serien kan vi også skaffe uvurdelig kunnskap om dem)

 

Vi må øve på den hverdagen som vil møte oss i serien. Det betyr at vi bør spille mot lag som ligger i det kvalitetsmessige sjiktet vi kommer til å møte. Jeg har observert at flere lag allerede har begynnt å sette opp treningskamper for vinteren. Vi må sannsynligvis ha på plass en trener først, men noe bør allerede avtales nå. LA MANGA, med B/G eller KIL samt Sogndal og Sandefjord. I tillegg til lag som MK, Start, FFK, Skeid, Hønefoss, Strømsgodset og Ham-Kam. (Noen av disse er nok av høyere kvalitet, men har nylig erfaring fra toppen av 1. div.)

 

Vi må teste oss på tippeliganivå. Vi bør ha som målsettning å beholde tippeligakvalitet i serien. Da må vi også øve mot lag som ligger på øverste nivå. For å teste maks kapasiteten i laget. Det er ikke det viktigste, men et par kamper på tampen av vintersesongen for å sjekke om formen er inne kan være lurt. F.Eks, de tradisjonelle oppgjørene mot LSK, MFK og IFK.

 

@ringo

TD05

 

PS: Vi må ha større fokus på å vinne treningskamper!

Link to post
Share on other sites


Jeg tror nok dette kommer til å gå av seg selv da der er liten interesse blandt tippeligalagene og teste formen før sesongstart mot 1.divisjons lag (stabæk inkludert, selv om vi har litt problemer med og se på laget vårt som nettopp det).

Link to post
Share on other sites


jeg ville spilt i en 4132 formasjon, basert på direkte spill langs kantene. på en måte en blanding av drillo og danmark/nederland.

 

 

------------------------------------jon---------------------------------------

 

morten------------muri--------------------------kjølø----------------olsen

 

---------------------------------andresen-----------------------------------

 

ohr-----------------------------jørgensen-------------------------------tom

 

--------------------eirik------------------------thomas---------------------

 

andresen skal være kriger i rommet foran midtstopperne, vinne baller som fordeles hurtig ut til kantene. på topp vil jeg helst ha en stor og sterk spiss som er god til å holde på ballen med mann i ryggen. kanten spiller da ballen til den sterke spissen, som holder på den til resten av laget kommer seg hurtig i angrep. ballen spilles tilbake til midtbanen igjen, enten til martin eller mads, som igjen legger ut til en av kantene. når innlegget da kommer så har vi to spisser, en midtbane og den andre kanten inne i boksen, andresen ligger i returrommet rett utenfor 16 meteren. Tror det her hadde funket utmerket :D fungerer kanskje dårlig mot lag vi skal styre spillet mot da...

Link to post
Share on other sites


Slett ikke ulikt det laget som spilte oss ned en divisjon....

18511[/snapback]

 

slett ikke ulikt laget som spilte oss til bronsje heller....

poenget er at laget trenger et mønster å spille etter, var det som manglet i år. Man må spille i formasjoner som passer til de spillerne vi har.

Link to post
Share on other sites


Mitt forslag er 4 - 4 - 2, med diamant på midten.

 

Skjønsberg - Muri - Kjølø (Odd??) - Holmvik

 

-----------------Andresen---------------------

v v

---------Ohr------------------Hauger----------

 

----------------Jørgensen----------------------

 

---------Markegaard-------Gunnarson--------

 

 

Her vil ikke de to vide på midten være typiske flankespillere som vi er vant til, men jobben deres er i større grad rettet mot et tett samarbeid med to offensive backer. Villighet hos backene er alfa og omega, samt arbeidskapasitet hos de tre dype på midtbanen. Den offensive midtbanerollen er relativt fri, men når det stormen som verst, bør han senke seg ned i en ren 4er på midten. Respeten er hentet fra en lag i Nord-Italia, som spiller uten flankespillere, men med super-offensive backer, og en uhyre dyktig offensiv midtbanespiller.

 

Jeg drømmer jo såklart, men jeg tror denne formasjonen hadde vært perfekt. Men en så ballsikker midtbane, og offensive backer, så er en ikke like avhengig av at flankene på død og liv må gjøre jobben selv hver gang. Kombinert med godt samspill back og midtbane, så er dette en slager.

 

FORZA STABÆK

Edited by superblaa
Link to post
Share on other sites


Jeg tror ikke valg av system eller formasjon har vært avgjørende for årets nedrykk. Problemet har vært at vi ikke behersker overgangene - verken offensivt eller defensivt.

 

Hver gang vi vinner ballen skal det spilles så omstendelig at motstanderen alltid kommer i balanse (=overtall mot oss) i forsvar. Og vi mister vår overtallsituasjon, på tross av at vi har raske spillere i stallen.

 

Hver gang vi mister ballen ligger vi gjerne høyt oppe, og med ikke fullt så kvikke forsvarsspillere (unntatt Muri) har vi problemer hver eneste gang motstanderen fyller på med folk. Synes også vår midtbane ikke har imponert defensivt. Flere lunter hjemover når vi mister ballen. = vi kommer i undertall i forsvar.

 

I tillegg til disse faktorene kommer at på våre få sjanser har vi ingen goalgetter. Vi var vel eneste laget i TL uten 1-3 gode hodespillere på topp. Hva hjelper det da med gode innlegg fra kantene? Luftstyrken har vært helt fraværende etter at Peter forsvant. Det gjør at vi må spille todimensjonalt i angrep, alle andre spiller tredimensjonalt. Legger vi til at effektiviteten har vært elendig når noen en sjelden gang har turt å skyte var det ikke rart det gikk som det gikk.

 

Drit i formasjoner. Vi må få tilbake følgende innstilling på gutta: Alle raskt i angrep og alle raskt i forsvar. Og vi må ha noen som kan score med panna på topp, selv om jeg tror at spissene vi har holder grei 1. divisjonsstandard.

Link to post
Share on other sites


Jeg tror ikke valg av system eller formasjon har vært avgjørende for årets nedrykk. Problemet har vært at vi ikke behersker overgangene - verken blah... blahh..

.. blahhh...

Drit i formasjoner. Vi må få tilbake følgende innstilling på gutta: Alle raskt i angrep og alle raskt i forsvar. Og vi må ha noen som kan score med panna på topp, selv om jeg tror at spissene vi har holder grei 1. divisjonsstandard.

18541[/snapback]

Det kan ikke sies bedre. Helt enig Alzheimer!

 

Foreslår at Finstad blir med ned. Han kan definitivt bidra med masse i 1. divisj. (Jeg velger å forkorte divisjon til divisj. for å spare plass. Håper alle forstår hva jeg skriver like vel.) Så kan han evt. være superreserve i eliteserien 2006.

Link to post
Share on other sites


QUOTE(Alzheimer @ 9. Nov 2004, 21:09)

Jeg tror ikke valg av system eller formasjon har vært avgjørende for årets nedrykk. Problemet har vært at vi ikke behersker overgangene - verken blah... blahh..

.. blahhh...

Drit i formasjoner. Vi må få tilbake følgende innstilling på gutta: Alle raskt i angrep og alle raskt i forsvar. Og vi må ha noen som kan score med panna på topp, selv om jeg tror at spissene vi har holder grei 1. divisjonsstandard.

 

 

 

 

 

Det kan ikke sies bedre. Helt enig Alzheimer!

 

 

Tiltredes!

Tror ikke valget mellom 4-4-2, 3-4-3, 4-3-1-2, 5-3-2 eller 4-1-2-1-2 er hovedproblemet vårt!

 

Det det har skortet på er:

SAMHANDLING (hater å sitere Eggen, men han har rett)

SELVTILLIT

KREATIVITET

TENKE OFFENSIVT OG INSPIRERT(både forover og bakover)

 

Synes rett å slett vi spilte dårlig som lag i år, nesten mer som 10 enkeltspillere. Og når enkeltspillere da spiller under pari blir resultatet dårlig.

 

Så altfor mange bakoverpasninger når man kunne ha truffet et løp forover! Det er ikke sikkert ballen hadde truffet mannen som signaliserte at han var på løp, men vi hadde i alle fall sluppet at motstanderen rakk å få alle i forsvar eller enda værre å miste ballen til motstanderen på egen banehalvdel på grunn av en umotivert bakoverpasning!

 

 

Om vi spiller 4-4-2 i etablert forsvar, og 2-4-4 i angrep tror jeg er underordnet at vi får orden på samhandling og det mentale!

 

Så formasjonene tror jeg ikke er det viktigste å få rettet på, bortsett fra at altfor mye eksprementering med formasjoner i seg selv kan gi dårlig selvtillit og manglende samhandling!

Link to post
Share on other sites


Hepp,

 

Jeg er også enig i at formasjon ikke er det viktigste i spillestildebatten. Det som er viktigst for oss er å stoppe en negativ trend og legge premissene for en ny suksess.

 

Spillermateriale legger premissene for formasjonsvalg, som igjen setter rammebetingelsene for spillestilen. Det finnes også en annen tilnærming. Hvor utgangspunktet er et definert spill og så tilpassning av spillerstallen til det. Men det tar lenger tid enn ett år. Derfor må vi nå ta utgangspunkt i de spillermaterielaet vi rår over og la det sette premissene for formasjon og spillestil.

 

Heldigvis så har vi i så måte en lang vinter forran oss, hvor vi har god tid til å trene spillestil og samhandling. Men det krever at vi har en plan! Vi må også innse at uavhengig av hva som skjer med dagens spillestall, så må den forsterkes! Jeg synes helt klart at vi i år har vist at vi har klare mangler på flere possisjoner, særlig offensivt. Jeg etterlyser også en Powerforward som kan gjøre tingene sjæl, men innser at en slik kan være vanskelig å finne. Men jeg snakker ikke bare om fotballfaglige forsterkninger, vi må også ha spillere som mentalt styrker laget og som tar med seg et sykt vinnerinstinkt!

 

Jeg tror at vi til neste år vil være i en possisjon hvor de fleste lag vil legge seg bakpå, derfor ville jeg dersom jeg hadde ansvaret ha valgt å flytte en spiller fra forsvar over til angrep og startet i en 343 formasjon og startet utviklingen av defensiv og offensiv samhandling innenfor dette rammeverket.

 

@ringo

TD05

Link to post
Share on other sites


Jeg etterlyser også en Powerforward som kan gjøre tingene sjæl, men innser at en slik kan være vanskelig å finne.

TD05

18588[/snapback]

 

Hepp!

Jeg er enig i alt du sier her @ringo! men er ikke Eirik muligens denne Powerforwarden som vi ønsker oss? Husk hvordan han hærja med Brann i bortekampen. Jeg tror han bare trenger mer tillit.

Link to post
Share on other sites


Hepp,

 

Det er mulig, men jeg synes ærlig talt at han fra tid til annen virker som om han har bly i Ræva! For å utdype, han bruker for lang tid på å oppfatte siutasjonen og lese spillet slik at han kan bli proaktiv og komme seg i scoringspossisjon! Men det kan sikkert trenes det også!

 

@ringo

Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...

Selv det blir tidlig å prate om hva som blir 11ern vår når sesongen sparkes igang, starter jeg en tråd hvor det kan diskuteres fram til sesongstart.

 

Følgende burde starta i dag etter min mening:

 

--------------------Jon----------------------

 

---Morten-----Mike------I A-----Markus---

 

---Henning----Jesper--Jocke----Bjørnar--

 

---------Branimir---------------------------

-----------------------Daniel----------------

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Formasjon og spillestil
×
×
  • Create New...