Gå til innhold

Mediedekning


$uperTerje
 Del

Anbefalte innlegg


Disse fra ES er tatt ut til U20-VM:

  • Julian Faye Lund - Mjøndalen
  • Nico Mickelson - Strømsgodset
  • Håkon Evjen - Bodø/Glimt
  • Hugo Vetlesen - Stabæk
  • Tobias Børkeeiet - Stabæk
  • Ola Brynhildsen - Stabæk
  • Jens Petter Hauge - Bodø/Glimt
  • Kristian Thorstvedt - Viking
Lenke til innlegg
Del på andre sider


De satser vel på at supporterklubbene til herrelagene automatisk lager liv og stemning også på damekampen og at interessen er økende så lenge Brann spiller mot RBK.  Hadde jo vært en kul greie med dobbeltkamp og mulighet for å banke RBK x2  en søndag ettermiddag med damekamp kl 15 og herrekamp kl 18. Men da må alle samtidig legge om fra gress til kunstgress...

Lenke til innlegg
Del på andre sider


9 minutter siden skrev sahest:

Trist bilde. Han burde vært i en toppklubb i en nivå 2-liga i Europa. Isteden er han i Trondheim...

La oss håpe han havner der til sommeren.  

Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

50 minutter siden skrev Leskur:

 

Et rop, fra en person, en gang, som unnskyldte seg høylydt like etterpå. Neida, Børre, dere oppfattes ikke som hårsåre i det hele tatt. Og jeg mener ikke noe rasistisk med å kalle deg Børre, det er jo det du heter.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Gratulerer Børre! 

Endelig! Der satt`n. Etter så mange år og så mange forsøk så plukket selveste rikskanalen opp en sak. Utrolig hva man får til med en litt kreativ penn.

Be kjerringa sette torsken til koking. Idag blir det feiring!

Hilsen en jævla bærumssoss

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Eh, ja, så har det blitt noen artikler i det siste da. Jeg limer inn litt her i kronologisk rekkefølge:

Sitat

Av Børre Arntzen, redaktør for Bodø By.

 

Rasisme på bærumsk: – Din jævla fiskesame!

 

KOMMENTAR:

Noen av Stabæk–supporterne på Nadderud har fått det for seg at det er tøft å rope «–Jævla fiskesame» til både Glimt–spillere og glimttilhengerne når de gule er på besøk i Bærum. Det samme skjedde selvsagt nå sist søndag, og det hørtes godt på TV.

Hvorfor tillates sånne åpenbart rasistiske tilrop? Hva er som gjør at folk på en fotballtribune får seg til å rope ett eller annet med same i et forsøk på å hetse en motstander?  

Det er mye fokus på rasisme i fotballen, og godt er det. Hetsende tilrop til fotballspillere på bakgrunn av vedkommendes hudfarge eller etnisitet medfører strenge reaksjoner i mange land, så også i Norge. I dette tilfellet rettes ikke rasismen mot noen av utøverne på banen (med mindre noen av dem skulle være samiske), men mot samer generelt.

Så hvorfor i alle dager kan folk på Nadderud få lov til å rope ut samehets, som til og med kommer tydelig fram i TV–produksjonen, uten at det reageres? Er samehets akseptert som en del av tribunekulturen i norsk fotball.

Vi kan selvsagt feie dette vekk med at folk i Bærum er kunnskapsløse ignoranter som rett og slett ikke skjønner at tilropet «jævla fiskesame» er rasisme. Men jeg gidder ikke det. Jeg oppfordrer i stedet ledelsen i Stabæk til å ta tak i rasismen på stadion. Gjør ikke de noe, synes jeg Norges Fotballforbund skal gripe inn.

At disse supporterne tror at den hetsende effekten økes ved å putte «fisk» foran same er for så vidt et godt argument for at det er folk uten kunnskap om hvordan norske verdier skapes som holder seg med sesongkort på Nadderud. Men å være fisker er en hederstittel, et yrke og et arbeid det står stor respekt av.

Nei, stabækfolk: gjør gjerne alt dere kan for å psyke ut motstanderen, men ikke bland samene inn i det. Gjør gjerne narr av oss nordlendinger, vi skal ikke fremstå som hårsåre, men samerasisme er skivebom. Same er ikke et skjellsord.

For noen år tilbake ropte lillestrømsupportere på Åråsen «torskehippie» til Ivar Morten Normark. Det viser at det går an å være morsom når du skal prøve å psyke ut en motstander.

De rasistiske tilropene fra stabæksupporterne er imidlertid intet mindre enn en skam for klubben og for norsk fotball.

 

 

Svaret til NRK Sápmi:

https://www.nrk.no/sapmi/ropte-_jaevla-fiskesamer_-fra-tribunen-1.14534515

Artikkel i Budstikka:

https://www.budstikka.no/stabak-support/stabak/sport/stabak-supporter-straffes-ikke-etter-a-ha-ropt-javla-fiskesame/s/5-55-849425

https://www.budstikka.no/lederartikkel/budstikka/asker/si-tydelig-nei-til-tribunehets/s/5-55-849449?access=granted

Sitat

– Jeg er overbevist om at kritikken som nå kommer fra Arntzen og Antirasistisk Senter er i god hensikt, og jeg støtter oppunder den naturlige reaksjonen at man vil beskytte den svake part mot den onde. Men det viktigste her er at vi er trygge på at det ikke er rasistiske holdninger i gruppen vår. Dette ble ropt én gang, fra én person, som umiddelbart erkjente at det ikke var helt passende, sier Sandboe.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Ut fra definisjonen rasisme er når noen blir utsatt for usaklig forskjellsbehandling eller diskriminering basert på etnisk tilhørighet, nasjonalitet eller utseende knyttet til opprinnelse, er det i mine øyne vanskelig å komme seg utenom at dette var rasistisk, uansett hvor fort man sier "Glem det siste, det var bare tull". Det er fortsatt sagt.
 

Likevel er veien fra "én fyr sier noe ubrukelig én gang" til "Stabæk Support har et rasismeproblem" ganske lang. Arntzen prøver så godt han kan å få det til å høres ut som et Nadderud fylt med idioter uten grunnleggende kunnskap om primærnæring taktfast ropte rasistiske skjellsord, og det gjør det vanskelig å ta ham så alvorlig som man burde. For det må selvsagt tas på alvor. Ikke legge seg paddeflate, unnskylde mer enn man burde og gjøre det til et større problem enn det er, men vise at man tar det på alvor. Personlig synes jeg det har blitt svart litt flåsete på hele saken. Jeg liker vanligvis syrlige svar, men akkurat her hadde jeg latt være.

Skulle også ønsket meg et annet svar her.

– Hvor går grensen for hva man kan si fra deres tribuner?

– Det er selvfølgelig en vanskelig sak, og det er nedlatende ord som kommer ut.


Nei, det er i grunnen ikke en vanskelig sak. Rasisme, sexisme, homofobe rop og alt nedsettende om funksjonshemninger holder man seg unna. Kan vi ikke begynne der?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Jeg svarte egentlig på det, men det kom ikke med. Jeg sa at grensen går ved norsk lov. Og det er linja de fleste supporterklubber legger seg på, såvidt jeg vet. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Jeg visste ikke at fiskesamene var så hårsåre. Det heter egentlig sjøsame, men fiskesame får da duge. Dette er ikke sjikane - det er bare litt unøyaktig.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Jeg holder fast ved at svaret er elegant.  Det plassere utsagnet i den konteksten det hører hjemme. Hadde samerasisme vært utbredt I Stabæks support eller Bærum kunne man tatt det på et slags alvor, men dette er latterlig.  

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Hans Petersen har anmeldt oss til Politiet etter Glimt-kampen, slik han informerte oss og et utvalg aviser om i en rasende epost her om dagen.

Antirasistisk senter har via en ny talsperson endret litt på ordlyden sin og gått fra å si at "Tilropet er innenfor ytringsfrihetens grenser" til at "utropet «jævla fiskesame» har ikke noe grunnleggende forskjell fra «jævla neger»". 

Hans Petersen har forøvrig en henleggelsesprosent på 95% av sakene han anmelder og driften av Stabæk Support går som normalt. 

https://www.nrk.no/sapmi/stabaek-supportklubb-anmeldes-for-samehets-1.14539870

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

Mediedekning
×
×
  • Opprett ny...