Gå til innhold

Akademiet


Chr.
 Del

Anbefalte innlegg


Ble plutselig Anderlecht i semien i stedet, da de slo Barcelona 2-0 i gruppefinalen! De har 9-0 i målforskjell og er det desidert mest fysiske laget her.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Sluttstilling Lennart Johansson's Academy Trophy:

 

G14:

1. Barcelona

2. Anderlecht

3. Stabæk

4. Besiktas

5. Odense

6. Cagliari

7. Feyenoord

8. HJK Helsinki

9. West Ham

10. AIK

 

G13:

1. Atletico Madrid

2. Galatasaray

3. Zenit St. Petersburg

4. PAOK

5. AIK

6. Odense

7. Stabæk

8. Leicester

9. Rapid Wien

10. VJS

Lenke til innlegg
Del på andre sider


På listen er det ett lag pr årsklasse fra nasjonene Norge, Sverige, Danmark og Finland. Er det noen slags kvalifisering, eller går det på kontakter?

 

(I tillegg ett lag hver fra Spania, England og Tyrkia, men her er det sikkert mer hvem som aksepterer. Tipper Barcelona g14 er velkomne dit de vil.. Hva stiller forresten Barca med i en turnering som dette? Skulle jo tro de har en god del akademilag som holder "OK" nivå..)

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Kan jo legge til total målforskjell også:

 

G13: 1-2-2 og 7-8 i målforskjell.

 

G14: 3-1-2 og 11-7 i målforskjell

 

Det er på dette nivået de/vi hører hjemme!

Endret av geirti
Lenke til innlegg
Del på andre sider


På listen er det ett lag pr årsklasse fra nasjonene Norge, Sverige, Danmark og Finland. Er det noen slags kvalifisering, eller går det på kontakter?

 

(I tillegg ett lag hver fra Spania, England og Tyrkia, men her er det sikkert mer hvem som aksepterer. Tipper Barcelona g14 er velkomne dit de vil.. Hva stiller forresten Barca med i en turnering som dette? Skulle jo tro de har en god del akademilag som holder "OK" nivå..)

Deltakelsen for de nordiske lagene går på prestasjoner i øvrige turneringer og nasjonale serier.

 

Alle inviterte lag stiller med sine beste, men troppene varierer selvsagt fra kamp til kamp.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Slik driver Skandinavias kanskje beste fotballakademi: Syv punkter norske klubber kan lære av

Hva gjør Skandinavias kanskje beste fotballakademi med sine talenter? Ståle Solbakken guidet oss rundt på akademiet i FC København.

2 timer siden 7 minutter siden

KØBENHAVN: Det er 20 år siden «Mirakelet i Marseille» og Norge slo Brasil i fotball-VM. Det er 18 år siden herrelandslaget i fotball var i et mesterskap. Ståle Solbakken var med den gangen.

Nå er han hovedtrener og øverste leder i akademiet i FC København – i et land som i motsetning til Norge spiller fotball-VM i Russland i sommer.

FAKTA: FC KØBENHAVN

Stiftet: 1992

Hjemmebane: Parken

Kapasitet: 38.000

Hovedtrener: Ståle Solbakken

Klubben ble stiftet 1. juli 1992 etter en sammenslåing av Kjøbenhavns Boldklub og B 1903.

FCK er børsnotert under firmaet Parken Sport & Entertainment AS.

FCK Håndbold er også en del av klubben.

Fotballakademiet tar inn 100 spillere hvert år.

Aftenposten dro til Solbakkens klubb i den danske hovedstaden for å finne ut hva de gjør riktig med talentene sine. Solbakken & Co. fikk lov til å vise frem det de selv mener er styrkene ved akademisatsingen.

Vi fant spesielt syv punkter som norsk fotball kanskje kan lære noe av, eventuelt rynke på nesen av:

1. Alle skal spille 60 prosent

– Jeg er veldig opptatt av at du ikke har så mange seiere og nederlag i ung alder, sier Ståle Solbakken.

Med bestemte skritt og raske bevegelser viser han oss rundt i FCKs klubbhus. De siste fem årene har nordmannen vært med å bygge opp hele filosofien i klubben.

Vi går forbi den hvitmalte garderoben og dusjene. Forbi boblebadet. Gjennom rommet med titalls, om ikke hundre par, fotballsko. Den stramme lukten av svette fotballsokker. Ut døren i enden av rommet åpenbarer det seg en perfekt klippet gressbane og et enormt område med kunstgress.

Ståle Solbakken har trent FCK til mesterskapsgull i både 2016 og 2017. Det blir alle minnet på når de kommer til treningsanlegget i København.
Tom Kolstad

På gressbanen trener A-laget, med Solbakken som trener. Solbakken samler laget og gir dem en alvorlig hårføner etter gårsdagens tap.

Prestasjonsfokuset er åpenbart. Slik er det ikke for akademiet. Der handler det om å unngå personlige nederlag.

Det er det første Solbakken nevner som akademiets største styrke.

– Vi behandler dem som mennesker, ikke bare spillere. De skal være barn og ungdom, komme seg gjennom skolen og ha andre ting i livet. Alle skal få spille, de skal ikke bare oppleve nederlag. Jeg føler vi har en fin balanse mellom det å utvikle spilleren og det å utvikle gutten, sier Solbakken.

Alle spillerne har hver sin kurv med treningsklær. Disse blir vasket fra en dag til en annen, brettet sammen og lagt tilbake i hver spillers kurv. Hvorfor? For å avlaste foreldrene. Til høyre står Sune Nielsen-Smith.
Tom Kolstad

På FCKs akademi skal ingen sitte på benken i to kamper på rad. I løpet av en hel sesong skal alle spillere spille minst 60 prosent av tiden. Når en spiller gir seg, må FCKs trenere kunne se seg selv i speilet og si: «Vi ga ham tillit.»

Tallenes tale: Derfor gikk det galt med norsk fotball 2. Det er nærmest gratis

På den andre siden av sletten ligger akademiets hovedkontor. Det første som møter oss, er en vegg med påskriften: «Gjør drænge til mænd, og mænd til drænge.»

– Vi har ingen trenere for 10-åringene eller 15-åringene som leker at de er superliga-trenere. Vi har også sunne prinsipper, sier Solbakken om sitt eget akademi.
Tom Kolstad

I dag er 14-, 15-, 17-, og 19-årslaget i full gang med forberedelser til dagens trening. Nede i vaskerommet strømmer spillerne inn for å hente klærne sine. Alle har hver sin kurv hvor treningsutstyret er systematisk hektet på metallringer. Vaskemaskiner står på rekke og rad, en ansatt har ansvar for å vaske utstyret fra en dag til neste. Foreldre skal ikke ha ansvaret for det, blant annet for å hviske ut de sosiale forskjellene.

Ingen av spillerne betaler mer enn 1000 kroner i året for dette. Her skal alle ha muligheten når de først er tatt inn på akademiet som et av områdets største talenter.

Resten av utgiftene dekkes av andre inntekter som de store stjernene på A-laget og klubben skaffer. Slik ønsker klubben å hindre klasseforskjeller.

Dette står i stor kontrast til hvordan det drives i Oslo-fotballen:

Her trenes barna av en rekke profesjonelle trenere. Vestkantklubbens satsing illustrerer de økende forskjellene i Oslo-fotballen. 3. Kun offensiv trening for de yngste

I garderobene sitter latteren løst. De prater om fotball, damer, skole og alt annet unge gutter snakker om. På terrassen i andre etasje møter vi Sune Smith-Nielsen. Han er talentsjef i FCK.

– Vi prøver å bli dyktige på å si at når de forlater U19 og går opp på A-laget, så er de fortsatt talenter. Overgangsalderen starter i 17-årsalderen. Den slutter kanskje ikke før man er 23. Alle de årene er de i en overgangsfasen, sier Smith-Nielsen om FCKs akademi.
Tom Kolstad

– Det er én setning vi prøver å lære dem: Du må huske å søke hjelp. Bruker du treneren din og ekspertisen godt nok? Vi bruker mye tid på å bevisstgjøre spillerne om hva de er gode på og ikke så gode på. Vi lærer dem evnen til å reflektere etter trening, forklarer Smith-Nielsen.

Det spillerne først og fremst skal reflektere over, er det offensive. I FCK trener man ikke på det defensive før spillerne blir 15 år. Det offensive er det vanskeligste i fotball, mener de. Det må man lære først.

– Det er det vi skal bruke mest tid på. Det defensive skal vi nok lære dem når de kommer seg lenger opp. Ståle skal klare å lære dem det, smiler Smith-Nielsen.

4. Slik løser FCK den røffe statistikken

I fotball- og idrettsverdenen er man etter hvert blitt klar over et omfattende problem. Statistikken sier at de som er født tidligst på året, blir best. Det handler om at de er mer utviklet og derfor blir sett på som større talenter i en gruppe født i samme år. Det kan jo være et helt år som skiller.

Slik løser FCK det: 100 spillere blir tatt inn i hvert årskull. 25 spillere fra hvert kvartal deles inn i fire treningsgrupper.

– Når du er født i siste kvartal og kommer inn i en klubb, det er ikke veldig gøy. De andre barna er større, mer modne og alt sammen. Da mister du gleden. Der mistet vi noen spillere før, innrømmer Smith-Nielsen.

Solbakken advarte mot «Barcelona-syken». Nå tar Strømsgodset grep. 5. Deler prinsipp med Norges Fotballforbund

Ute på feltet legger U19-spillerne seg ned på bakken for å tøye. Trenerne setter opp kjegler og danderer fotballene pent på et lite område. Fortsatt høres latter og glade stemmer. Så starter treningen. Da er det klare, korte og tydelige beskjeder. Både spillerne mellom, men også fra trenerne.

– Det er for mange barnetrenere som roper og skriker fordi de tror de trener noen på 25 år, mener talentsjef i FCK, Sune Smith-Nielsen.
Tom Kolstad

Ståle Solbakken tror ikke det er noe galt med norske holdninger eller innstilling. I tillegg mener han Norges Fotballforbund har et bedre planverk enn det danske fotballforbundet.

– Det er flere fotballfaglig dyktige mennesker i NFF enn DBU. Det er bedre trenere i de norske ungdomslandslagene i Norge enn Danmark. Det er min påstand, sier Solbakken.

NFF har som slagord «Flest mulig, lengst mulig, best mulig». Det er prinsippet også i FCK.

– Jeg har ikke sett noe bevis på at det å ha med flest mulig, lengst mulig trenger å gå på bekostning av utviklingen av spillere. Jeg har ikke sett noe bevis på at man ikke kan oppføre seg normalt, ha et normalt liv, men likevel trives med fotball og trene mye. Det trenger ikke være spesialisering for tidlig, sier Solbakken.

Ståle Solbakken sammen med assistenttrener i FCK, Bård Wiggen.
Kolstad, Tom
6. Foreldre har ingen adgang

I FCK er man klare på at det er de som er ekspertene. Foreldre får ikke ha andre roller enn å være foreldre. Foreldremøtene blir brukt på å forklare fotballfilosofi, ikke hvilke turer og cuper man skal dra på.

Det handler også om at foreldre må lære seg at utvikling er viktigere enn resultater, at det allerede er nok press. Ytterligere prestasjonspress kan ødelegge.

– Gjennom press fra trener, foreldre og deg selv blir du sliten allerede når du er 18 år. Noen er jo det, fordi de allerede har hatt så mye press. Det er ikke det at du ikke skal tåle noe av det, men du må holde litt leken ved siden av. Alvoret kommer tidsnok, sier Solbakken.

– Du har det i deg, enten du spiller i friminuttet eller kamp: Du vil vinne. Hvis du da må forte deg hjem for å se om du kom én eller to plasser opp på tabellen, det er feil fokus.

FCK prøver å utdanne trenere også, ikke bare spillere. De gir gjerne ut ferdigsydde treningsopplegg til trenere i samarbeidsklubbene.
Tom Kolstad

Derfor holder de foreldrene på avstand. Man kan komme og se på trening, men ikke noe mer. Om en forelder begynner å diskutere fag med klubben, har FCK en enkel måte å håndtere det på.

– Vi sier faktisk, når vi går inn i slike møter, at nå skal vi vise foreldrene at vi fotballfaglig er klokere enn dem. Møter vi foreldre som tror de er like kloke som Ståle, snakker vi fullstendig over hodet på dem. Når foreldrene går derfra, så tenker de: «OK, dette kan de», smiler Smith-Nielsen.

7. Ferdigsydde treningsopplegg

FCK har, som også flere norske fotballklubber, samarbeid med en rekke klubber i nærområdet.

I mange av disse klubbene er foreldre viktige brikker. Til dem leverer FCK ferdigsydde treningsopplegg som foreldrene skal følge. FCK mener at de sitter med den fotballfaglige ekspertisen, de vet hva som fungerer best – ikke foreldrene.

– Motivasjonsteorier sier at eierskap er viktig for motivasjon. Får disse foreldrene et eierskap til oppgavene når de får et ferdigsydd opplegg i hendene?

– Men hvis du skal ha eierskap, må du også ha kompetanse. Det er også en del av motivasjonsteorier. Vi må selvsagt også prøve å utdanne dem. Du skal også skape eierskap til programmet. Vi sier at «vi har brukt ti år på å utvikle programmet. Vi er eksperter. Nå skal vi hjelpe deg», forklarer Smith-Nielsen.

Dette er naturligvis en avveining. Frivillige foreldre er grunnstammen i norsk fotball. Er det greit å tvinge gjennom en filosofi?

– Problemet er at vi sier at foreldrene er frivillige, at vi er takknemlige for at de er der, og at de bare kan gå ut og trene barna. Det kan vi jo ikke. Vi må ta ansvar for trenerne. Da må vi også ha eierskap. Ni av ti foreldre er jo også bare glade for hjelpen, mener han.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Equinor Talentleir i juni:

 

Uttak G16-landslaget:

Nicolas Pignatel Jenssen

Christian Bergh

Herman Geelmuyden

 

Uttak G16 skyggelandslag:

Marius Ulla

 

Uttak G15-landslaget:

Elias Lenoci

Kristian Malt Arnstad

Kristian Bernt Torgersen

 

Uttak "landslagssamling" (36 stk) G14:

Oliver Braude

Marius Fossum

Osmund Aga

Lenke til innlegg
Del på andre sider


 

 

Fant ingen passende tråd:

 

Godset/Bolt vs Norge U19, 0-1 etter 15 min. Botheim (Hugo)

Skriv litt om hvordan Bolt gjør det, gidder du? :)

Er ikke der, men videreformidler gjerne. 0-1 pause. Bolt ikke på banen foreløpig.
Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

Akademiet
×
×
  • Opprett ny...