Gå til innhold

Akademiet


Chr.
 Del

Anbefalte innlegg


I dag reiser Herman Geelmuyden og Nicolas Pignatel Jenssen til Albania for å representere Noge i kvalifiseringen til U17-EM i 2019.

Kampprogram:
23/10 kl. 12: Aserbajdsjan - Norge
26/10 kl. 14: Norge - Albania
29/10 kl. 14: Norge - Tsjekkia

Lenke til innlegg
Del på andre sider


På 12.8.2018 den 15.44, geirti skrev:

Fra VM ser at vi det som muligens var det aller dårligste laget, Panama, løp klart minst, mens laget som overpresterte mest, Russland, løp mest.

Men at et lag med spillere på et visst ferdighetsnivå hadde prestert bedre om spillerne hadde løpt enda litt mer - ofte kan det være et tegn på å orke også mot slutten av kampen - er vel innlysende?

 

Har vi en tråd for fotballstretegi generelt?

Tar opp denne igjen. Nå har FIFA kommet med en full rapport fra VM, og det er egentlig ganske interessant lesing.

https://www.aftenposten.no/100Sport/fotball/Kun-fire-lag-endte-bak-Frankrike-pa-denne-listen-Likevel-vant-de-VM-263081b.html

https://img.fifa.com/image/upload/arwwufph1xhdgiqtc9mk.pdf

Mest interessant er det egentlig at Frankrike på ingen måter utpeker seg i statistikkene. Generelt ligger de rundt midten, med et par unntak. Et av dem er at de løper mye mindre enn de fleste andre. Når det gjelder bevegelser i høy fart er de noe nærmere midten, men fortsatt under gjennomsnittet. Det samme gjelder possesion. De har under 50% i løpet av VM.

For Frankrike er det også verdt å ta med seg at de etter England (og delt med Russland) var laget som scoret mest på dødball. (Der er imidlertid Kroatia mer gjennomsnittlige, og bare Sengeal, Panama og Peru scoret færre enn Belgia, selv om Belgia gikk hele veien.) Og for VM generelt: ca 50% av målene kom etter dødball eller kontring.

Det Frankrike imidlertid utmerker seg på, er antall skudd pr mål. Der Tyskland trengte 36 skudd per mål, klarte Frankrike seg med 6. Og kanskje er det der vi har den klareste sammenhengen mellom statistikk og hvem vi syntes overpresterte. Listen er slikt:

  1. Russland: 4,5
  2. Frankrike: 6
  3. Colombia: 6,5
  4. Japan: 6,7
  5. Belgia: 6,7
  6. Tunisia: 7,4
  7. Senegal: 7,5
  8. England: 8,1
  9. Kroatia: 8,5
  10. Uruguay: 8.9

Topp 10 finner vi alle fire semifinalistene og to kvartfinalister. I tillegg Tunisia som røk mot to semifinalister i gruppespillet, Japan og Colombia som røk mot semifinalister i åttendelsfinaler og Senegal som røk mot Japan og Colombia. Altså var det ingen på topp 10 som ble slått ut av noen som ikke var topp 10.

Så kommer det interessante: Er virkelig disse lagene mer effektive når det kommer å score mål? Ta et eksempel. Argentina røk nesten ut i gruppespillet, delvis fordi Messi bommet på straffe mot Island. Han bommet ikke fordi han er dårlig på straffer, men selv de beste bommer 20% (ish) av gangene. Argentina holdt på å ryke ut fordi en av Messis fem bommer kom på det dårligst passende tidspunktet. For straffer er det selvsagt lett å se hvor ofte spillere scorer, siden samme situasjon gjentas så ofte. Men egentlig gjelder jo det samme for avslutninger skrått fra 12 meter, volley fra 25 meter osv. Av og til treffer man, av og til ikke. 

En faktor FIFA av en eller annen grunn ikke har med i rapporten, er hvor ofte lagene slipper til skudd, og hvor mange skudd mostanderne trenger per mål. Jeg mistenker at Frankrike slapp til relativt få avslutninger, og at de på det området også hadde flyt med mange skudd per baklengs.

En siste observasjon: Det er ett lag (og når jeg har listet opp dette, må jeg nesten si to og ta med Spania også) som utpeker seg på det som ofte sees på som positive statistikker:

  • "Average bypassed opponents": 404. Neste på listen har 70 mindre. Etter det er det ganske jevnt, og øverste halvdel er alle innenfor de neste 70. 
  • "Possesion": 67%, bare slått av Spania
  • "Passes": 668, bare slått av Spania
  • "Passes (success)": 84% og best. (Frankrike feks på 70%)
  • "Average Final Third Entries": 78, bare slått av Spania
  • "Average Penalty Area Entries": 61. Neste på listen har 43. 
  • "Average Number of Crosses": 46. Neste på listen har 29. Det er 17 mindre, og alle lagene i VM kommer innenfor de neste 17. Frankrike 4. sist med sine 15.

Laget med denne statistikken scoret imidlertid bare to mål, og sa Auf Wiedersehn etter gruppespillet. Tyskland var den definitive motsetningen til effektivitet, og etter at de kom under mot Mexico i 1. omgang i den første kampen, var de tvunget til å pushe fremover. De styrte og styrte, men uten å score. Delvis på grunn av udyktighet, men også uttelling. Der Frankrike altså scoret på hvert 6. skudd, trengte Tyskland 36 skudd for hvert mål. Med litt mer flaks kunne Tyskland sust gjennom gruppespillet med ti plussmål uten at noen hadde snakket om ekstraordinær uttelling.

--

Med de blaa brillene på, synes jeg kanskje blandingen av Tysklands fiasko og generell målstatistikk er mest interessant. 50% av målene scores altså etter dødball eller kontring. Det første har vi alltid vært dårlige på. Og akkurat kontringsmålene til Boli er vel det som skiller Berg fra Toni? Altså erkjennelsen av at "å være Tyskland" ikke er spesielt effektivt, selv om det virker mer "riktig".

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Hvordan kobler du da dine observasjon ift det mange kaller TO sin Stabæk eller Barcelona fotball og det FIFA statistikken sier kontra den mere direkte stilen til HB

Lenke til innlegg
Del på andre sider


3 timer siden, Nr14 skrev:

Hvordan kobler du da dine observasjon ift det mange kaller TO sin Stabæk eller Barcelona fotball og det FIFA statistikken sier kontra den mere direkte stilen til HB

Jeg kobler det dit at Toni sin spillestil nok passet mer for fotballromantikken enn poengfangsten. Dessverre.

Kanskje ble vi noen år lurt av resultatene til Barcelona og Spania. Kanskje var det bare en samling usannsynlig gode fotballspillere? (Litt som da Drillo konstaterte at Brasil greit nok var verdens beste, men med hans spillestil ville de vært enda bedre.) Eller kanskje tikitakaen er det mest effektive, gitt at man har ti spillere som alle er i verdenstoppen i pasninger, løp og mottak? (Litt som når de beste i verden kan velge glatte ski i klassisk langrenn, og stake hele veien. Det er mest effektivt for dem, men ville ha gjort at sånne som meg aldri ville kommet frem.)

Når det gjelder VM tror jeg også Frankrike hadde en usedvanlig sterk blokk foran keeper, i stopperne Varane og Umtiti + N'Kate og Pogba i rommet foran. De gjorde det vanskelig å spille gjennom i midten, og hadde nok muskler til å banke ut det som kom av innlegg. Så ville som sagt gjerne sett statistikk på hvor mye Frankrike slapp til av skudd mot seg. I tillegg hadde altså dødballmål, de hadde et par langskudd de fikk uttelling på og de hadde x-faktoren i Mbappé. Det siste er vel det samme vi har sett med Messi på Barcelona (Og Alan i Stabæk): Med en spiller som kan være farlig når han settes opp alene mot to mann, får motstanderen et problem med å telle opp forsvaret sitt.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gjest Nr14

Føler du er inne på veldig viktige momentet her. Vi har nå hatt to ytterkanter som trenere i samme sesong med TO og HB. Jeg må si at jeg nok sverger mere mot type Lagerbeck, Drillo og Nordli som klarer å nyansere stilen mer en det vi har sett denne sesongen. HB har noe av det samme som de nevnte men mangler deres strategiske evner. Jeg blir feks ikke overrasket om Nordli kommer til å gjøre det bra med Skeid neste år. Føler nok han har fått ufortjent pepper siden perioden etter Start.

Våre resultater siden De siste årene viser nok med all tydelighet at det er vanskelig å programfeste en spillerstil men heller må se hvordan vi evner å utvikle oss. Jeg synes vi ser at overgangen fra stjerner på Akademiet til senior nivå er mye større enn vi har sett for oss. Vi utvikler utrolig mange  gode talenter men det blir litt for mye kunstgress generasjonen og mangler den ekstremt fremoverrettede stilen som nå begynner å gjøre seg gjeldene. Det betyr at vi skal vokte oss vel for ikke å sovne i Akademiets suksess og tror at det automatisk om 4 år bringer oss til topps. 

Endret av Nr14
Lenke til innlegg
Del på andre sider


EM-kvalik, Albania:

Norge G16 vs Aserbajdsjan 4-1 (3-0)

Norge startet med Pignatel (kapt.) og Geelmuyden. Herman satt første målet på straffe.

Marius Ulla tilkalt fra Norge pga sykdom på annen keeper.

Fredag møter laget Albania kl 12. Albania tapte stort (0-6) for gruppefavoritt Tsjekkia.

Endret av Chr.
Lenke til innlegg
Del på andre sider


Albania vs Norge U16 1-3 (0-1)

Pignatel og Geelmuyden spilte hele kampen, Herman scoret på straffe rett før pause. Norge avsluttet med ti mann, idet Mikkel Tveiten ble utvist (to gule).

Lenke til innlegg
Del på andre sider


EM-kvalik U17

Norge vs Tsjekkia i gruppefinale nå. Begge lag videre til eliterunden allerede. Det står 0-0 ved pause.

Pignatel og Herman fra start. Keeper Ulla på benken.

Edit: Ulla kom på ved pause. Kampen endte 1-0 til Tsjekkia. Scoring på dødball.

Endret av Chr.
Lenke til innlegg
Del på andre sider


Stabæk 2 ga nest flest spilleminutter til juniorer i 2. divisjon i 2018, kun VIF2 ga flere. 17,563 minutter tilsvarer omkring 17,74 kamper totalt, om jeg ikke regner helt feil.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


U21-uttak: Tobias Børkeeiet og Hugo Vetlesen. I tillegg John Hou Sæter som ikke har vært i Akademiet.

U20-uttak: Morten Renå Olsen, Ola Brynhildsen og Emil Bohinen. I tillegg Kristian Thorstvedt (Viking) og Sebastian Pedersen (Godset) som har vært i Akademiet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


En vennlig reminder:

Stabæk-supportere har ikke blitt bortskjemte av oppturer de siste sesongene. 2018 ser ut til å bli "annus horribilis" med (sannsynlig) nedrykk for A-laget, nedrykk for 2. laget og for tidlig cup-exit for G19. Vi må søke etter oppturer for å holde motet oppe.

En opptur er det at Stabæks G16-lag igjen er klare for cupfinale i Telenor Arena, fredag 30/11 kl. 13. Motstander er "selveste" Rosenborg. Stabæk må tåle å være favoritter i denne kampen.

Det ubeleilige tidspunktet kommer av at tre aldersbestemte cupfinaler arrangeres samme dag. J16 etter G16, deretter J19. G19 spilles lørdag formiddag. 

Fri entré og god plass til alle.

Har du lyst og anledning til å støtte De unge Blaa og klubbens ære i TA denne ettermiddagen, hold av tidspunktet i kalenderen og gå inn på FB--arrangementet "Finale i NM G16 Telenor Cup: Rosenborg - Stabæk" og trykk "interessert" eller helst "skal", så bidrar du også til å markedsføre arrangementet. Litt for ambisiøst å oppfordre til å "fylle Telenor Arena", men moro om vi blir mange nok til at Stabæk-gutta føler og hører støtten fra tribunen i denne matchen.

Alltid. Uansett.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

Akademiet
×
×
  • Opprett ny...