Gå til innhold

Akademiet


Chr.
 Del

Anbefalte innlegg


Det er veldig forståelig, tror vi må evne å sette oss inn i foreldrene sine sko også med en så stor dans rundt gullkalven så skjønner jeg godt at de ønsker å ha regi på egen fremtid. Jeg er litt usikker hvor smart det var å gå så høyt på banen som man gjorde på vekkelsesmøte ift emisjon, akademi verdi osv.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


1 time siden skrev odd:

Uansett, klubben ser ikke ut til å være veldig opptatt av å være nummer 1 i seg selv. Fra rapporten:

  • Klubbens overordnede sportslige mål: 11 egenutviklede spillere mot Ajax i 2023
  • Klubbens mål for utviklingsarbeidet: Beste akademiet i Skandinavia. 10 klubbutvikla A-landslagsspillere i perioden. Klubbutvikla spillere solgt for NOK 100 mill i perioden.

(Her må noen i ledelsen ta ansvar for at barn fra etablerte hjem går rundt og bruker a-endinger i flertallsform!)

I kategorien Produktivitet, altså det målbare resultatet av det vi gjør, ikke poeng gitt av synsere i NFF, er dette resultatene:

2016-2018 (som ser ut til å være hovedtidsrammen de bruker):

  • Nummer 1 i poeng for spilletid/nivå/KUS (hva enn det er) på landslag.
  • Nummer 2 i poeng for egen klubb.
  • Nummer 11 i kategorien "etter overgang". Dette er en kategori som viser hvordan det går med spillerne etter at de evt forlater klubben. Jeg anser den som litt mindre viktig enn de andre..

Totalt sett rangeres vi som nummer 1

Så har de hatt samme rangering for andre perioder:

  • 2015-17: Total sett rangert som nummer 2
  • 2016-2018: Totalt sett rangert som nummer 1 (ref over)
  • 2017-2019: Total sett rangert som nummer 1, med samme delplasseringer som over, unntatt et marginalt hopp til nummer 10 for "etter overgang".

Så vi kan med rapporten i hånda si at vi fortsatt har det Akademiet som leverer best resultater. "Norges beste akademi" (Vålerenga) ligger til sammenlikning på 7. plass i '2015-2017, og deretter på 5. plass i de to neste periodene. Av de spillerne som i hovedperioden var på deres topp-5 liste, har de som er igjen i Enga 20 kamper i Eliteserien i år. De på vår topp-5 har de 64 kamper.  

De andre punktene:

Forankring

Dette ser ut som et synsepunkt fra de som laget rapporten, og vi er på 5. plass. Rosenborg og Vålerenga får begge 5 stjerner. Deretter 10 lag med 4 stjerner. Hvordan vårt akademi er dårligere forankret enn feks Rosenborg sliter jeg med å se, men kjenner jo ikke dette i detaljene.

Spillerlogistikk

Her er det vanskelig å se hvordan de gir poeng. Vi har størst andel klubbutviklete spillere under 25, og nest mest spilletid for disse. Det ser ut som vi får et lite trekk for å mangle "Spillerlogistikkmodell regulerer alderssammensetningen av klubbens A-lag". Hva enn det betyr praksis..

Glimt gis 20 poeng, Odd og Viking 19, Aalesund 18 og vi ser ut til å være nummer fem med 17,7.

Planverk

"Akademiklassifiseringen vurderer samtlige av klubbens plandokumenter som berører sportslig aktivitet." På dette punktet er det ingen hel liste, men vi er ikke trukket frem som topp 5. Så mer planer! Her får forøvrig Vålerenga 91%, mens allerede hos Haugesund på 5. plass er scoren nede i 58%. Virker som ekstreme utslag.

Likevel, Glimt får 20 poeng, det samme som Enga. Vi er nede på 15. Det er bare Mjøndalen, Ulf og Ham Kam som scorer dårligere.

Kompetanse

Her ser det ut som vi ligger på en 9. plass når det kommer til antall stillinger. Vi får 4 stjerner, det samme som 8 andre klubber. Kun Enga får 5 stjerner.

Treningsprosessen

Her er Enga best med 32,9 poeng, etterfulgt av Haugesund med 31,9. Viking har 29,7, mens vi er nummer 4 med 29,6 poeng

Kampplattform

Her er vi best på antall internasjonale kamper for G13 til G19. På antall nasjonale kamper scorer vi veldig lavt. G17 til G19 står med 2 kamper der feks Viking har 26. Det ser ut som 8 lag har 20+ kamper. Spiller disse en serie med hverandre? På G15-G16 er vi på 26, der noen andre klubber er oppe i 36. For G13 til G14 er vi nede på 8, der Viking, Glimt, LSK og Brann topper med 28. Også her veldig lavt. Men vi er kanskje happy med å la dem spiller østlandsserier mot litt eldre motstand, i stedet for nasjonale serier? 

Enga er heller ikke blant lagene med masse kamper for G17-G19 nasjonalt, men er nummer to bak oss internasjonalt. Det gir dem den samlete toppscoren. Av Eliteserie-lagene er vi nær bunnen.

Skole/fotball

Her får vi og tre andre klubber full pott, 20 poeng. Hva enn det betyr. Kan umulig tenke meg at en klubb som Brann, som får 0 poeng for barneskole og ungdomsskole, ender der de gjør fordi de er dårlige, de har nok bare valgt annerledes.

Samarbeidsklubber

Her scorer vi dårligst av klubbene som samarbeider både om trenere og spillere. Punktet er vel diskutert litt lengre opp. Vi får lave 6,3 poeng. Enga som vinner totalt setter også så lavt som 7. Glimt vinner med 18,5. Bak dem Rosenborg og Molde med 18.

Produktivitet

Allerede omtalt

Økonomi og fasiliteter

Her får vi 4 stjerner. Det gjør 17 andre klubber også. Kun Enga får 5 stjerner.

--

Alt i alt:

Vi er 6,5 poeng bak Enga. De har 136,6 mens vi har 130,1. Hadde vi feks scoret likt som dem på antall nasjonale kamper for Gxx-lagene, hadde vi vunnet kåringen. Eller om vi hadde hatt lik score på Planverk ville vi vært oppe i ryggen.

Det vi derimot knuser dem på, er altså Produktivitet. Hvor mange spillere fra Akademiet som får spilletid på landslag og i klubben.

 

En veldig god analyse?. Også kan vi selvfølgelig stille noen kritiske spørsmål til noen av vurderingen som er gjort både i egen klubb og i andre klubber. Uansett må vi se på dette som nyttig input til klubben på hvor vi bør ta noen steg. Samtidig som vi prioriterer bort områder vi mener er uvesentlig for utvikling av spillere, selvom det gir poeng. 

NB! NFF har ikke noe med rapporten å gjøre, det er NTF som står bak. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


53 minutter siden skrev Ace:

Eilert Björkman (svensken) ble sendt på dør før sommeren. En katastrofe både fotballfaglig og på det personlige plan.

Det man normalt kaller en feilansettelse. Lurer på hvordan klubben kunne gjøre så dårlig research?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


13 minutter siden skrev Bebe:

Det man normalt kaller en feilansettelse. Lurer på hvordan klubben kunne gjøre så dårlig research?

Nei, si det. Blind høne kan også finne korn. Billy M. og Henning Berg er vel eksempler på at høna noen ganger må ta til takke med grus. Det er mulig å finne eksempler fra spillersiden også (på forespørsel).

Lenke til innlegg
Del på andre sider


21 minutter siden skrev Andreas:

Går vi ikke glipp av litt penger ved å ikke ligge på toppen? Det de betaler i tilskudd? 

I forhold til en Tobbe (eller til og med en Geelmuyden) så er det ikke mye penger. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


1 time siden skrev Ace:

Eilert Björkman (svensken) ble sendt på dør før sommeren. En katastrofe både fotballfaglig og på det personlige plan.

 

33 minutter siden skrev Bebe:

Det man normalt kaller en feilansettelse. Lurer på hvordan klubben kunne gjøre så dårlig research?

Mener å huske noen på forumet var krasse i uttalelsen da denne ansettelsen var ett faktum.
Er det noen som helst håp i at vi kan få tilbake Toni, en eller annen gang? 
Eller er alle broer brent, og er han blitt en fast kanarifugl ?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


22 minutter siden skrev blaasoldat:

Er det noen som helst håp i at vi kan få tilbake Toni, en eller annen gang? 
Eller er alle broer brent, og er han blitt en fast kanarifugl ?

Toni er ikke mer kanarifugl enn at han er venner med flere av oss på FB og stadig liker våre oppdateringer der.

Det store spørsmålet er kanskje hvilken appetitt brakka har på kameler?

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Et par betranktninger rundt denne rangeringen av beste akademier

  • Hvilken hensikt har det å kåre "beste akademi" per nå? Hvor bra dagens akademi vet vi jo først om 3-7 år når man ser hva det har blitt ut av spillerne. Selvsagt morsomt med spillere på aldersbestemte landslag og pokaler, men ikke det som er hovedpoenget med akademiet
  • Det ville vel vært mer naturlig å bruke antall lag man samarbeider med og ikke antall klubber? Jeg vil anta at vårt samarbeid med ØHILS 100 aldersbestemte lag er langt viktigere enn Odd sitt samarbeid med Morgedal eller Kviteseid sine totalt 5 lag (?) Mulig det er en slags fordeling der, men at stabæk og vålerenga kommer dårlig ut har aknskje noe å si med at man har færre, men større samarbeidsklubber? 
Lenke til innlegg
Del på andre sider


-Budstikka imorgen, Gaute Larsen svarer

Stabæk skal selge for 100 millioner innen 2024

De andre klubbene haler innpå i akademikampen, og Vålerenga har passert. Stabæk satser likevel hardt på talentsalg i millionklassen. 

Dersom du trodde de hårete målenes tid var over på Nadderud, tar du skammelig feil. 

Innen 2024 skal Stabæk ha solgt egenutviklede spillere for 100 millioner. I det regnestykket er salgene av Tobias Børkeeiet (Brøndby) og Franck Boli (Ferencváros) allerede inkludert. I tillegg skal de spille Europa- eller Champions League-kamp mot Ajax i 2023 – med kun egenutviklede spillere i startelleveren. 

Det kommer frem i Norsk Toppfotballs akademiklassifisering for 2019, som ble publisert tidligere denne uken.

– Det betyr at alle valg vi tar må gjøre oss gode nok til det. Å ha et hårete mål å strekke seg mot gjør at vi holder fokus på målet. Så betyr ikke det at de skal være i klubben hele veien. Vi har mange egenutviklede spillere ute i andre klubber nå, som plutselig kan komme tilbake, sier utviklingssjef i Stabæk, Gaute Larsen. 

I 2019 er 60 prosent av spillertroppen egenutviklet. I denne sammenhengen betyr det at en spiller har vært i klubben i tre hele kampsesonger fra fylte 12 år til året han fyller 21. 

 Norsk Toppfotballs rapport tar for seg spillerutviklingen i norske klubber, og vurderer klubbene opp mot en rekke ulike kriterier. I 2017 scoret Stabæk best av samtlige klubber. To år senere er de passert av Vålerenga, Viking og Bodø/Glimt. 

– Vi startet tidlig med å sette spillerutvikling på kartet. Nå har andre klubber prioritert dette  mer og det blir brukt mye ressurser andre steder i landet. Vi liker ikke å bli slått, men vi er trygge på at det vi gjør her i Stabæk er det rette for oss, sier Larsen.

Han mener Stabæk har minst to ess i ermet. 

– Samarbeidet med NTG er helt unikt, og gir spillerne mulighet til å kombinere satsingen med skole på en veldig god måte. Samtidig er veien kort mellom akademi og a-lag, sier Larsen. 

I rapporten scorer Stabæk best på «produktivitet», som måler bruk av egenutviklede spillere i klubb og landslag.

- Det er det viktigste punktet for oss, for det viser at vi slipper til talentene vi skaper, sier Larsen. 

For det er ikke bare andre akademier som Stabæk må bekymre seg for. De europeiske storklubbene blir stadig mer offensive i sin kartlegging av unge spillere, og for Stabæk betyr det at de risikerer å miste spillere i så ung alder at de ikke rekker å tjene penger på talentene de flasker opp. 

– Våre 12-åringer spiller turneringer i utlandet, og allerede der starter storklubbenes kartlegging. Spillere som blir oppdaget der blir på radaren flere år fremover, mener Larsen, som trekker frem to nylige eksempler hvor unge spillere har forsvunnet til utenlandske klubber. 

– Spillere som August Frobenius (15) og Kristian Arnstad (16) har nylig forsvunnet fra Stabæk til henholdsvis Sporting Lisboa og Anderlecht. Det er en utfordring for oss, og norsk fotball, når vi ikke får brukt spillerne på a-laget før de forsvinner ut. Fortsetter den trenden blir det en utfordring, sier Larsen.

Da forhandlingene rundt en forlengelse av Ola Brynhildsens kontrakt stoppet opp, uttalte sportslig leder Inge André Olsen at Stabæk må «legge ned Norges beste akademisatsing og heller bruke penger på å kjøpe spillere», dersom talentene forsvinner gratis. 

Larsen bekrefter at salg av akademispillere er essensielt for driften. 

– Vi diskuterer hvordan vi skal stå imot, og hvordan vi skal få spillere, foreldre og agenter til å forstå hvor mye ressurser som puttes inn i dette arbeidet. Vi kan ikke sutre og skylde på andre, men må gjøre tilbudet vårt attraktivt nok til å stå mot, sier Larsen. 
 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


På 18.9.2019 den 15.56 skrev odd:

For all del, la oss ikke snakke om ting vi gjør bra. La oss heller fokusere litt på at 2. laget sliter i 3. divisjon, det skaper nok god oppmerksomhet og positivitet i bygda.

Jeg fant faktisk ikke tallene fra 2018, men basert på denne artikkelen som viser 2019 og endringen fra 2018, så var vi rangert best i fjor:

https://www.bt.no/sport/i/XgJRvn/brann-taper-terreng-i-talentrapport

Og her skrives det rett ut at vi var klassifisert best i 2017:

https://www.aftenposten.no/sport/fotball/i/EWbrQK/Kampen-om-Oslo-talentene-Slik-jobber-Stabak-og-Valerenga-for-a-skape-nye-profiler

Så lenge vi har vært rangert som Norges beste av NFF de to siste årene synes jeg det er helt fair at klubben også omtaler oss som Norges beste.

Siste års plasseringer står i årets rapport

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Når dukket målet i 2023 opp for første gang. Kan ikke huske at dette har vært kommunisert til oss. Det har jo gjentatte ganger vært etterlyst hva strategien er.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


46 minutter siden skrev nichb:

. Vi kan ikke sutre og skylde på andre, men må gjøre tilbudet vårt attraktivt nok til å stå mot, sier Larsen. 
 

Kloke ord av Gaute!

Tvang og krav kommer aldri til å fungere. Talentene blir så lenge de ser at det er til deres fordel å bli i klubben og etablere seg i Eliteserien før de reiser ut evt. at de utvikler seg til å bli gode klubbspillere for oss.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Det nevnes 100 mill innen 2024 (som betyr før 1.1. 2024) som vårt "hårete" mål.

 

Det er jo faktisk ikke spesielt hårete. Boli og Børkeeiet fikk vi vel 30-35 mill for, så vi har allerede 1/3 vei til målet, og har fortsatt 4 sommervinduer og 4 hele vintervinduer før vi skal ha nådd 100. Selger vi en spiller for 7 mill hvert vindu, så er vi der.

 

Noen som vet hvor stort salg vi må ha for at akademiet skal være selvfinansierende? "Overskuddet" antar jeg går til øvrige drift av klubben.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Helt klart oppnåelig å selge på 100mill innen 2024, men å stille med 11 egenutviklede spillere mot Ajax om under 4 år, eller klare det i det hele tatt mot et lag i eliteserien den sesongen er helt urealistisk. For skal også selge unna noen av disse spillerne for å nå nevnt mål på salg. Og dette skal skje med en klubb som henter ca 10 spillere i året til troppen for å klare seg i serien?. Vi trenger fort 5 spillere eller fler i året som klarer nivået og spiller seg inn på alaget for å klare denne målsetningen. 

Men målet er vel oppnåelig hvis man ikke tar hensyn til den sportslige kvaliteten...

Fine visjoner og mål for en emisjon, men kanskje på tide med å justere eller forandre målene litt ? ( jeg er fan a hårete mål, men gjerne også at de er noe realistiske..)

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Denne sesongen kunne vi stilt med:

Ulla 

Hanche - Pignatel - Tobbe - Jeppe

Luc - Emil - Hugo - Askildsen - Ola

Boli

På benken kunne vi hatt Vogt, Lundal, Aga og Geelmuyden

Ser vi bort fra keeperplassen synes jeg ikke vi er veldig langt unna allerede nå? I oppstillingen over er det bare Pignatel som ikke har startet Eliteserien i år? (Men det har Aga, så ved å trikse det om til 3-5-2 med Jeppe som stopper og Aga som spiss, så har vi altså 10 akademi-spillere som har startet. Hovedproblemet vårt er nok snarere at Ajax neppe kommer til å være lavere enn CL de neste årene, så vi må nesten vinne serien i tillegg..

 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider


3 timer siden skrev geirti:

Noen som vet hvor stort salg vi må ha for at akademiet skal være selvfinansierende? "Overskuddet" antar jeg går til øvrige drift av klubben.

Det ble vel nevnt 10-15 millioner kroner i året lenger oppe i tråden her. (Tidligere har jeg hørt at klubbens andel av dette er 5-7 millioner?)

Bebe sa at vi hadde solgt for 18 hitill i år så da er vi vel allerede der og vel så det.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

«CIES har gjort en stor undersøkelse, og den viser gjennomgående at de som drar ut etter de er 18 år, og har fått spilletid på øverste nivå i hjemlig liga, får bedre karrierer.»

Greit å få en kjepphest bekreftet i ny og ne!  

Men det er selvsagt individuelt, noen passer det sikkert å stikke tidlig for også - Riise f.eks.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Del

Akademiet
×
×
  • Opprett ny...