Rasismeanklagen
Kampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt søndag 5. november 2023 ble avbrutt etter anklager om rasistiske tilrop. Glimts nr. 5 Brice Wembangomo fortalte dommeren og sin kaptein Patrick Berg at noen hadde ropt «jævla svarting» fra tribunen.
I en situasjon som oppstår i det 34. minutt spiller Wembangomo ballen fra sidelinjen og treffer Mushaga Bakenga i ansiktet. Bakenga går ned og får behandling en periode. Kampen blir satt i gang igjen etter skaden og blir stoppet i det 45. minutt, altså 11 minutter senere. Det oppstår en del forvirring fordi ingen helt vet hvorfor spillet ikke settes i gang igjen. Noen tror det er VAR på Glimts nylige scoring. Plutselig kommer Glimts trener Kjetil Knutsen løpende mot ståfeltet, pekende og ropende. Han blir forsøkt stoppet av vakter som heller ikke skjønner hva han vil. I en kort periode er det amper stemning før Bradley og Bakenga når fram og får forklart situasjonen.
Ifølge Wembangomo ble det ropt følgende:
«Jævla svarting»
Noe som blir beskrevet som «masse dritt»
«Du må ikke finne på ting»
Umiddelbare undersøkelser
Umiddelbart etter stansen i spillet er alle tilstedeværende styremedlemmer og vakter i gang med å etterforske. Dette arbeidet pågår i pausen og gjennom hele andre omgang. Vi fordeler oss og leter etter vitner som kan ha hørt noe. Vi snakker med tilskuere foran og bak på felt 300, 301, 302, 303/304 (ståfeltet), 305 og 306. Ingen av de vi snakket med hadde hørt noe rasistisk.
Videre snakket vi med spillere på benken rett foran ståfeltet, folk i støtteapparatet ved siden av benken, fjerdedommer, vakter fra PSS, innspillingsleder i TV2, andre frivillige verter samt pressefotografen som stod bak reklamen litt lenger nede langs sidelinjen. Heller ikke de hadde fått med seg det påståtte.
Totalt snakket vi dermed med personer i mer eller mindre 360 grader rundt ståfeltet og hele tribunen for øvrig. Det var et par personer som i etterkant mente de «kunne ha hørt noen som sa jævla smarting». Det kom ikke fram hvem dette skulle ha vært eller nøyaktig hvor, og vi ville ikke bagatellisere situasjonen med at noen sikkert bare hadde sagt noe som lignet veldig på «jævla svarting». Det var også litt uklart om de mente «kan det ha vært» eller «kan ha hørt». Så vi tilla det begrenset vekt og fortsatte etterforskningen.
Samtidig gikk ressurspersoner utenfor styret tilbake i kampsendingen (med kommentatorspor) for å lytte etter om de kunne høre noe.
Misforståelse?
Den foreløpige statusen etter kampslutt var at vi enn så lenge ikke hadde funnet noe, og at vi håpet det hele var en misforståelse. Jeg snakket personlig med Wembangomo og Bakenga, og forklarte at vi ikke skulle konkludere eller mene noe om hva Wembangomo hadde hørt. Men jeg la fram arbeidet som var gjort, at vi foreløpig ikke hadde funnet noen vitner og forsikret om at vi skulle fortsette å følge dette opp.
Vår første magefølelse var at det Wembangomo beskriver er av en sånn karakter at de aller, aller fleste vil reagere og si ifra, enten direkte til personen det gjelder eller til vakter. Det er ikke én person på tribunen, på hele Nadderud eller knapt nok hele fotballnorge som ikke fikk med seg at det oppstod en situasjon. Men ingen har meldt ifra at de har hørt dette på stadion.
I tillegg vil jeg lufte en tanke; selv om ropende rasister ikke er det skarpeste du finner i et møblert kjøkken, er dette en litt ulogisk ting å si når én person med afrikansk opprinnelse treffer en annen mann med afrikansk opprinnelse. Det rammer jo begge to.
Men med tanke på at Wembangomo hadde beskrevet flere ting han skal ha hørt, og at han hadde hørt det «klart og tydelig» og «ikke hadde sagt noe om han ikke var helt sikker», hadde jeg en forventning om at vi i hvert fall ville være i stand til å høre noe av dette på lydsporene.
Tekniske undersøkelser
Lydsporet fra kampen er en miks av mange ulike kilder fra mikrofoner rundt banen. Disse kan ikke separeres igjen, men man kan likevel gjøre en del arbeid med utgangspunktet man har og klare å tyde hva som blir sagt.
For ordens skyld; dette lydsporet ligger i Mediabank. Det har vært tilgjengelig siden etter kampslutt søndag kveld, også for alle medier som har skrevet om saken. Det er her media og klubber henter høydepunkter og materiale til reportasjer fra. Så vidt jeg kan se er vi de eneste som har gått igjennom lydsporet på jakt etter hva som faktisk blir sagt.
For ordens skyld; vi har hentet ut råmaterialet i .mxf som en egen forsendelse fra NEP for å ha absolutt best utgangspunkt for å grave i lyden.
I dette tilfellet er det i all hovedsak 2 kilder som plukker opp lyd fra området. Den ene er like under TV-tårnet og peker diagonalt over ståfeltet, løpebanen og mot banen. Den andre står innenfor reklameskiltene og peker først og fremst ut over spilleflaten. Disse mikrofonene er primært retningsbestemte i en eller annen grad, men når det er stille kan de også plukke opp noe lyd fra sidene eller lyd som spretter av andre overflater. Illustrasjonen må følgelig ikke leses slavisk, den er ment for å vise hovedretningen.
Det vi hører er at lydsporet fanger opp ting som blir ropt på ståfeltet, noe som blir sagt et annet sted på tribunen, og noe som blir sagt på benken. Vi kan derfor være rimelig sikre på at mikrofonene fanger opp lyd i det aktuelle området.
Vi har konsentrert oss om tidsrommet som Wembangomo har beskrevet, fra situasjonen der han treffer Bakenga med ballen og ca 1 min og 15 sekunder frem til hele situasjonen er forbi og spillet har gått litt videre. Lydsporet har blitt sendt til 2 ulike lydteknikere. Disse er ikke tilknyttet Stabæk eller fotball generelt.
Fra lydtekniker:
Spektralanalysen viser at det er bare noen få frekvenser som er dominante nok til å forstås som tale. Starten og slutten av ordet (svarting, min anm), samt de detaljene jeg føler man trenger for å 100% forstå hva som blir sagt drukner i trykkbølgen fra alt det andre som foregår. «ing» forekommer for eksempel på et veldig snevert lavfrekvent bånd. «S» har ikke nok trykkraft til å nå frem over ambiensen.
Vedlagt ligger bilder av Izotope RX, de man ser her er Spektralanalyse (og waveform på et par av dem). Tid er representert i lengde og frekvens i høyde. I «historie»-taben til høyre ser du prossessering som er gjort i vinduet.
La også ved en monofil. Den spiller først en RAW versjon (utsagnet er gainet opp med clip gain). Så spiller det samme klippet igjen, men utsagnet er børstet og hevet i volum, før jeg bruker stemmegjenkjennings AI-software, som jeg ber fjerne omtrent alt den ikke gjenkjenner som stemme. Til sist spiller en versjon som har en standard film type denoise og stemmeisoleringsprofil (kjørt jævlig hardt), signalet fra utsagnet er for svakt for denne løsningen.
Fra lydtekniker
Det vi klarer å høre/tyde fra situasjonen er
- «Hei» (mange)
- «Dra tilbake til Sandefjord» (én person)
- «Mush» (én person)
- «(med) en gang?» (én person)
- «Du er så ræva» (én person)
- «Jævlig unødvendig» (én person)
- «Dårlig» eller lignende med vokalene Å + E/I, kan også være «gå vekk»
- og deretter applaus for Bakenga som reiser seg.
RAW + AI + denoise/stemmeisoleringsprofil som nevnt ovenfor. Merk at man hører enkelte ting noe bedre i videofilen enn her, og motsatt. Sånn blir det når det er mye annen støy og man må bruke ulike verktøy for å tyde hva som sies. For eksempel kan man høre «Med én gang?» ganske godt med filterne som er brukt i videofila. Den er vanskeligere å få tak på i eksempelet under.
Teknisk konklusjon
Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for. Det eneste som til nød kan ligne er første halvdel av «jævlig (unødvendig)», samt at «du er så ræva» kan være det Wembangomo beskriver som «masse dritt». Det er også teoretisk mulig å misforstå «dra tilbake til Sandefjord» (hans forrige klubb). Vi har ikke funnet spor av «du må ikke finne på ting». Men letejobben ville naturligvis bli vesentlig lettere om vi fikk litt mer informasjon fra Wembangomo om eksakt tidspunkter og hva eksakt som skal ha blitt ropt.
Oppfølging med Bodø/Glimt
Så kommer vi til en del av denne prosessen som forbløffer meg. Denne saken har flere sider. Rasisme tar vi naturligvis på største alvor. Så er det også en anklaget part her som har interesse av å finne ut hva som har skjedd.
På kvelden mandag 6. november, altså litt over et døgn etter kampen, var vi allerede i gang med å bearbeide lydsporene. Vi tok kontakt med Glimt og forklarte hvordan vi jobbet, og at vi ønsket deres innspill for å hjelpe oss i arbeidet. Det vi ønsket å få var:
- Et nøyaktig tidspunkt for «jævla sva…»
- Mer konkret hva «masse drit» består av
- Når/fra hvor «Du må ikke finne på ting» kommer
Dette hjelper veldig når man skal pusle sammen bitene. For det er ikke slik at man bare kan skru på noen knotter og høre alt, man må tolke de delene man kan og så sette det kronologisk sammen. Når man kan feste noe i tid er det mye lettere å grave etter noe som kan ligge der.
Men Glimt svarte ikke. Etter 5 dager purret vi og ba dem på nytt om å hjelpe oss. De fikk også en referansevideofil av oss med tidskode for å gjøre det lettest mulig å notere ned når ropene skal ha kommet.
Søndag 12. november, 7 dager etter kampen, fikk vi svar fra kommersiell leder om at de ikke hadde fått sett på dette grunnet hektisk kampprogram. De lovet å komme tilbake til oss tidlig den påfølgende uken.
Torsdag 23. november hadde vi fremdeles ikke hørt noe. Da purret vi igjen, og minnet om at det er en anklaget part i denne saken også. Når vi publiserer dette har det blitt torsdag 30. november. Og vi har fortsatt ikke fått et ord ut av Glimt eller Wembangomo siden medieuttalelsene under og etter kampen 5. november.
Dette er altså klubben som under kampen søndag 5. november kom med grove anklager om rasisme på tribunen, og forlangte at vi skulle finne den skyldige og gi en lang straff. Fra dagen etter ga de totalt blaffen. Det har vært voldsomt frustrerende å forsøke å følge opp denne saken, og det gir rett og slett ikke mening at anklageren er så uinteressert i å faktisk finne ut hva som har skjedd.
Reaksjonstid i Glimts egne saker
Men vet du hva som gjør dette litt pikant? Torsdag 26. oktober, altså 10 dager før Stabæk – Glimt, fikk Glimt selv en grov rasismesak i fanget. Det er ikke så rart om du ikke har hørt dette, for nesten ingen medier har skrevet om det. NRK Nordland har en liten notis som ble publisert 3. november, altså 8 dager etter kampen. Avisa Nordland og Bodø Nu har hatt en sak og en kommentar. Første mediesaken jeg finner er Bodø Nu, som ble publisert 2. november – 7 dager etter kampen.
I kampen mot Besiktas på Aspmyra 26.10.2023 meldte flere tilskuere om at det ble ropt apelyder og rasistiske tilrop fra tribunen i første omgang mot både egne og gjestende spillere. Disse skal ha blitt pekt ut til vaktene, men fikk likevel komme inn igjen på tribunen og se andre omgang. Kommentator i Avisa Nordland ga Glimt kraftig kritikk for å ikke ha reagert. Denne kommentaren ble publisert 3. november 2023. Allerede samme dag la Glimt ut en pressemelding på egne nettsider der de konfronterte kommentaren med at den var «upresist fremstilt». Dette gjaldt riktignok en påstand om at klubben ikke hadde reagert fordi personene det gjaldt hadde nær relasjon til folk i klubben. Men de erkjenner at de burde ha konfrontert personene som ble pekt ut.
Det tok altså bare noen timer den gangen Glimt ble stilt til veggs for rasisme, før de gikk ut med et offentlig svar. Når Glimt anklager Stabæk for grov rasisme bare to dager senere, og vi er spikret til TV-skjermen og forsidene i nær sagt alle riksdekkende aviser, lar de oss steke alene og viser ikke et snev av interesse for å følge opp sine egne anklager.
Om man nå legger til at vi ikke har funnet et eneste vitne eller et eneste spor i lydfilene som kan underbygge noe av det anklagene går ut på – da begynner denne saken virkelig å se stygg ut.
Dette rammer en uskyldig part og ødelegger for hele rasismesaken
Ned mot 14 år gamle og sannsynligvis helt uskyldige gutter og jenter fikk Kjetil Knutsens roping og pekefinger opp i ansiktet mens de ble kringkastet under overskrifter om rasistiske rop. Sannsynligvis har flere hundre tusen nordmenn sett bilder av dem koblet opp mot rasismeanklager. Et tyvetalls ressurspersoner jobbet høyt og lavt under og etter kampen for å finne vitner. Jeg og flere andre har brukt et trettitalls arbeidstimer på å lete, skru, lytte og grave etter spor.
Og Glimt som forlangte reaksjon, utestengelse og straff har nektet å bidra med noe som helst. De fyrte av anklagen, forlot oss i kaotiske tilstander og logget av da vi prøvde å følge det opp slik de hadde bedt om.
Dersom du nå Googler «Bodø Glimt rasisme» får du mange treff der Stabæk er anklaget, før episoden på Aspmyra nevnes. Det eneste som bryter opp rekken med artikler der Stabæk er anklaget er en sak fra november 2022, der Wembangomo ble utsatt for hets og rasisme. Av Glimt-fans.
Nå begynner det å bli litt innviklet her, så vi skal minne om konklusjonen:
Ingen vitner eller tekniske spor kan underbygge rasismeanklagene mot Stabæk-supporterne søndag 5. november 2023. Tvert imot kan vi tyde mye av lyden vi vet er fra området situasjonen oppstod i, uten å finne noe som ligner. I enhver rettsal er dette fullstendig frifinnelse. Anklageren (Glimt) sin motvilje til å bidra i en etterforskning de selv har oppfordret til kaster en grim skygge over troverdigheten.
Jeg skal ikke påstå at noen lyver. Det går an å høre feil. Men da går det kanskje an å bidra litt til å løse saken så den ikke blir – hva er det det heter på nordnorsk – «upresist fremstilt».
Avslutningsvis
Nå som denne saken er så ferdig som vi kan få den har jeg 3 punkter jeg gjerne vil skal stå igjen.
1. Stabæk og Stabæk Support tok denne saken svært alvorlig da den oppstod, og det vil vi også gjøre om en ny sak skulle komme. Dersom man blir utsatt for rasisme i en eller annen form skal det være trygt å melde ifra, og vi skal følge det opp så grundig vi overhodet kan. Vi tviler ikke på at det mange steder i samfunnet pågår skjult og åpen rasisme i mange former. Vi skal gjøre vårt aller, aller beste for at idretten vår ikke forsøples av dette.
2. Jeg ønsker å gi honnør til TV2 på kampsendingen og Fotballkveld som nesten hele veien klarte å ta et visst forbehold om at dette så langt var en anklage, og en sak som ville ta noe tid å løse. Dette ga oss arbeidsrom til å undersøke skikkelig uten at det kom en mobb for å ta oss.
3. Enkelte medier og ivrige folk på sosiale medier kan kanskje ta en liten runde med forskjellen på «Utsatt for grov rasisme» og «Hevder seg…» i overskriftene, samt utspill som «det er ingen grunn til at dette ikke skal stemme». Det er viktig å ikke konkludere for tidlig i noen retning. Det er veldig ubehagelig å stå i det når det oppstår, det kan jeg love. Men skal man løse en sånn sak så må man undersøke grundig, ikke bare vinne noen klikk eller likes, høre sin egen stemme si de riktige tingene og så føle seg flott når man sprader videre i livet.
Det siste punktet gjelder også VG-journalist Svea, som 3 uker etter kampen omtaler situasjonen på følgende måte:
Bakenga måtte prøve å bruke logikk og sunn fornuft, få supporterne til å forstå at rasisme mot en motspiller er det samme som rasisme mot ham – og lagkompis Kevin Kabran i Stabæk. Den billedleggingen gikk visst inn – hos noen, i hvert fall.
Svea i VG
Jeg er usikker på hvem Svea snakker om når han antyder at det kun var noen som tok poenget til Bakenga. Men jeg håper jeg har brukt nok logikk, sunn fornuft og billedlegging til at Svea klarer å forstå poenget mitt her.
Vi avslutter med å ønske Glimt lykke til videre i sitt antirasistiske arbeid i egen klubb. Det er helt klart nødvendig med en innsats etter 2 saker det siste året.
Vi anbefaler at saker følges opp og avsluttes skikkelig. Jeg personlig får helt vondt i magen av hvordan denne saken utviklet seg, og hvor mye den kan ødelegge for alle som ikke blir trodd på at de diskrimineres i det daglige. Jeg håper jeg aldri trenger å ha «jævla sv…» lengst framme i huet på samme måte noen gang igjen. Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.
På vegne av styret i Stabæk Support
Bjørnar Posse Sandboe
Styreleder
Kilder:
Råfil av første omgang (.mxf, 65GB)
Fullversjon av videofil med lydspor (h264, 192MB)