Klubbene må stå med supporterne sine.

Tiden har kommet der vi ikke lenger kan stå med lua i hånda og tigge om tilliten vi har fortjent. Tiden har kommet der vi forlanger den.

Vi har vist at vi kan.

Stabæk Support har ikke blitt bøtelagt for ulovlig bruk av pyro siden 2012. Selv i opphetede kamper som kvaliken mot Jerv har supporterne våre kunnet ha to tanker i hodet samtidig, både å leve ut stemningen på kamp og å sørge for å håndtere bluss på en måte som ikke er til fare for noen. I tråd med hva vi har avtalt på forhånd har vi holdt vår del av avtalen, der vi i et høyst marginalt tidsrom på begrenset område på tribunen viser at dette KAN vi. Det har ikke alltid resultert i arrangementer som ser så flotte ut som vi ønsker, men vi har innfunnet oss med at vi er på vei mot et mål.

Sammen med andre supporterklubber i Norge har Stabæk Support stått bak mange hundre lovlige arrangementer. Ingen av disse, til tross for at de er utført av uregjerlige, hoppende, syngende supportere, har ført til alvorlige skader. Supporterklubbene har vist at de er i stand til å planlegge, skalere og gjennomføre tifoer med pyroteknikk. Gevinsten havner hos klubbene og norsk fotball som helhet, som får en verdig ramme og et sårt tiltrengt løft.

Dessverre er det ikke alle som er enige i at tillit og dialog over tid skal føre til utvikling. På den dresskledde toppen av fotballpyramiden sitter direktørene på Ullevaal Stadion. Fra sine kontorer og via sine delegater har de mang en gang lagt kjepper i hjulene for tifoer og avslått eller justert ned søknader som allerede er godkjent av brannvesen, anleggseier og politiet – kun for å tekkes sitt eget behov for å kjenne suverenitet. Senest nå i helgen da Tromsø skal ha fått avlyst sin simpleste tinnsoldatblussing fordi delegaten mente det var vindstille.

Innstramminger og stadige slag

Historien om sikkerhetsseminaret er nok kjent for mange, men kort oppsummert legger den grunnlaget for inntrykket mange sitter med nå. Norsk Supporterallianse advarte mot den bestilte UEFA-rapporten og Dr. Tom Smith fordi den var svært spekulativ og kun var laget for å tjene UEFAs negative syn. Likevel gikk NFF til det skrittet å uanmeldt fly akkurat denne personen inn til å holde foredrag for alle klubbene, brannvesen og politi på Ullevaal. Resultatet ble skandaløst. Smith ble avslørt i å bruke bilder av helt ubeslektede skader og et uvitende bombeoffer som ikke ante at han ble brukt for å fremme UEFAs syn på pyro. NFF uttalte etter mye press at de ikke «husket hvordan bildene ble brukt» før de la skylda på «ekstern foredragsholder» – og slo fast at «farene ved pyroteknikk er godt dokumentert» i samme artikkel som hadde avslørt at de hadde lagt fram falsk informasjon om nettopp farene ved pyroteknikk.

Vi har ingen tillit til at NFF har noen som helst interesse i å anerkjenne supporternes jobb. Hundrevis av godt gjennomførte arrangementer uten skader betyr ingenting.

Når eksempler på skader i Norge mangler, vil NFF hente inn noen bilder av helt andre typer skader og vise dem frem for å gjøre klubber, brann og politi redde for å godkjenne noe.

Pyro kan være farlig + nei til pyro = alle er trygge?

99% av alle diskusjoner vi har sett om pyro de siste årene stopper opp i polemikk før den går dypt nok. Her er et forsøk på å brekke det ned til noe håndterbart.

  • Alle er enige i at pyroteknikk kan være farlig dersom det brukes feil
  • Alle vi har snakket med i media og TV synes det gir en merverdi for kampene
  • Nær sagt alle klubber ønsker rammen som pyro kan gi hvis det kan gjøres på en lovlig måte
  • Nær sagt alle supporterklubber ønsker å bruke pyro lovlig
  • Svært mange supporterklubber har miljøer som vil bruke pyro selv om de ikke får lov

Jo lenger de moderate kreftene blir hindret eller motarbeidet av NFF, og kommer tilbake til sine supportermiljøer uten løsning eller med et forslag til arrangement som ikke er i nærheten av å være spennende, jo større sjanse for at de miljøene som ikke gidder å gjøre ting på NFFs nåde bare bryter ut og gjør ting likevel. Og de vinner nok også en del oppslutning, for mange andre er også lei av at NFF hindrer dem i å støtte klubben sin på sin måte når de over lang tid har vist at dette får de til.

Forrige helgs kamp, LSK-VIF, viste på alle måter at det er på tide å stå opp. De aller, aller fleste er helt enige i at pyroteknikk ikke skal kastes på banen eller opp på balkonger – selv om noen kaster en potteplante derfra først. De aller, aller fleste ønsker ikke at folk står med balaklavas hele kampen. Men svært mange, spillere og i klubbledelsen, erkjente at denne rammen er noe vi trenger i norsk fotball.

Vi trenger oppgjør med full tenning og stemning på supporternes måte. Vi trenger ikke NFFs sikkerhetssjef Geir Ellefsen flaksende rundt på gresset mens han prøver å stoppe kampen mot dommers vilje.

Vi trenger norsk fotball som utvikler seg med gjensidig tillit. Vi trenger ikke et fotballforbund som blir avslørt som fullstendig kunnskapsløse der de står på TV og sier vi burde gjøre som i Tyskland, for «der forekommer pyro nesten aldri». Tyskland er et av landene i Europa med aller sterkest supporterkultur, og det brennes enormt hver eneste runde. Når de blir konfrontert med dette, vrir de seg bare unna og snakker om at det er så bra i England.

Vi trenger ikke et fotballforbund som stadig har noen påstander om at «barn og familier» skal ha blitt forulempet eller måtte gå. De har blitt avslørt i å bløffe om dette flere ganger. NFF bruker «barn og familier» ustanselig for å ha noen å skyve foran seg for å fremme sitt eget syn.

Vi trenger ikke et fotballforbund som påstår de bare er opptatte av vår sikkerhet, men som i alle sammenhenger viser at de først og fremst vil sikre sin egen suverenitet.

Vi trenger klubber som står opp mot Fotballforbundet og forlanger at de fornyer regelverket sitt. At de anerkjenner klubbenes og supporterklubbenes jobb over flere år – uten skader. At de forholder seg til fakta og sannhet.

Vi vet hvordan vi skal gjøre dette trygt. Vi vet hvordan vi skal gjøre dette bra. Vi har vist det i årevis.

Dette er vår dugnad, vår sikkerhet, vår innsats, vår kultur.